Здравният министър: Не се обмисля затягане на мерките заради новия щам

17 Юни 2021 | 16:45
0 коментара
Общество

Не се обмисля затягане на мерките към момента. Няма място за паника поради откриването на новия индийски щам. Това заяви здравния министър Стойчо Кацаров. По-рано днес от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха за случай на индийския вариант, потвърден в Плевен.

Здравният министър обясни, че засега този случай е изолиран. „Честно казано не съм изненадан. В много страни в Европа отдавна е регистриран този щам. “, коментира още министърът. В тази връзка Стойчо Кацаров обясни, че не трябва да се подценява ваксинацията. „ Ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента, каза още Кацаров. По думите му към момента не се обмисля промяна в противоепидемичните мерки заради случая в Плевен. „“ Aко се регистрира нарастване на броя на случая на заразените от COVID-19, нашата възможност е тази, да затегнем мерките“, допълни Кацаров.

В тази връзка здравният министър уточни, че възложил на екипа си да работи върху проект на заповед за ясни, предварително определени критерии, които да са предвидими за живеещите в България и за пристигащите в страната. Критериите ще са основани на базата на критериите на Европейската комисия на базата на броя заразени и заболели и ваксинираните, обясни той. „14 дневната заболеваемост да се обновява веднъж седмично и ако се промени заболеваемостта в съответните страни гражданите да могат да знаят, че при тази ситуация условията за посещение на страната ни стават различни от тези, които са били, обясни още здравният министър.

В момента здравните власти установяват контактните лица на болния мъж от Плевен, за да може той да остане доколкото е възможно изолиран случай, посочи още той, по думите му това не е гаранция, че няма да има други случаи.

Здравният министър обясни още, че до края на месеца няма риск на ваксини срещу COVID-19 да им изтече срокът на годност и да бъдат унищожени. „Ако такива ваксини се появят, законът казва да се унищожат“, обясни още Кацаров. В тази връзка се водят се разговори със Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Молдова за дарение. За целта се обсъжда с еврокомисята възможностите за даряване и продажба на ваксините, чийто срок изтича. Здравния министър е помолил еврокомисарят по здравеопазването за съдействие по темата з ада се ускори този процес. По думите му при положение, че дарим или продадем ваксини, това няма да наруши националния ваксинационен план. Към момента се обсъжда да страната ни да даде около 300 000 дози ваксини.

По-късно министърът на здравеопазването  разпореди на ръководството на Националия център по заразни и паразитни болести да му докладва лично за цялата налична информация във връзка със случая. Министър Кацаров иска изясняване на всички факти и обстоятелства - кога е взета пробата, какво епидемиологично проучване е направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата – от 21 април до 17 юни, кога е постъпила в НЦЗПБ, кога е изпратена в чужбина и т.н.Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея, съобщиха от здравно министерство.

Добавете Вашия коментар

TOP