Здравният министър напуска поста си след ротацията

11 Януари 2024 | 15:18
0 коментара
Политика
България
Здравният министър напуска поста си след ротацията

Рокада в Министерството на здравеопазването след ротацията. Проф. Христо Хинков се отказва от поста си на министър. Той сподели, че чувства липса на политическа подкрепа. Случаят „Пирогов” и финансовият одит, който беше извършен преди няколко седмици, се оказал „капката, която преля чашата”, обясни проф. Хинков. 

Относно проверките за финансовото състояние на най-голямата спешна болница у нас министърът посочи, че се очакват резултатите от работата на прокуратурата по случая. Като по думите му проверките потвърждават заключенията от одита на министерството. 

Министър Хинков коментира и добилия широка публичност казус около смъртта на 15-годишната Даная. В края на миналата седмица майка ѝ Ани Стоянова  реагира остро в социалните мрежи срещу първия одит около случилото се с дъщеря ѝ. А на 8 януари ИА "Медицински надзор" започна повторен одит с нов екип от специалисти. 

Последва обаче отворено писмо от представители на лекарската гилдия на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", на което майката също реагира остро и разкритикува отношението на медиците. Министърът на здравеопазването от своя страна увери, че случаят се проверява и във ведомството. Резултати се очакват преди ротацията да стане факт и проф. Хинков да напусне поста си. 

Тепърва на заседанието на Комисията по здравеопазване предстои министърът да отговаря на въпроси относно работата по Националната детска болница. Преди началото му той увери, че готово лечебно заведение по план се очаква да има след 5-6 години. \nova.bg

Добавете Вашия коментар

TOP