Здравният министър: 80 млн. лв. се отпускат за битката с коронавируса

08 Ноември 2020 | 18:31
0 коментара
Бизнес

За университетските и областните центрове ще отпуснем допълнителни 50 млн. лв. Допълнително ще бъдат отпуснати 15 млн. лева за антигенни тестове. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"В сериозна фаза сме. При тази ситуация се налага реорганизация на работата на медиците. 80 милиона лева ще бъдат отпуснати за битката с COVID-19. В доболнична помощ за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лв на всеки лекар, каза министърът на здравеопазването. 

"Работихме докъсно по нареждане на премиера.  Очакваме с тези мерки да помогнем на колегите, които работят на първа линия, да намалим натиска върху лечебните заведения. Почти всеки трети е с положителен тест, така че натоварването е огромно", заяви министърът.

"Около 3015 души са настанени в лечебни заведения. Не всички обаче трябва да се лекуват с Ремдизивир. Разберете, че не всеки пациент се нуждае от него", предупреди проф. Ангелов

"1252 са хоспитализираните от днес в столицата. Ръстът от вчера е 84. Това е голям натиск върху болниците. ДКЦ-тата в София ще правят клиничен преглед от лекар и при нужда рентген. Правителството ще отпусне средства за допълнителното заплащание на лекарите, които работят в Ковид зоните", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Работя в Спешна помощ от 1994 година. Никога не е имало 500 адреса за нощта и по над 300 за вечерта. За съжаление сме достигнали до такива цифри”, заяви директорът на Спешна помощ д-р Гелев.

Добавете Вашия коментар

TOP