Здравко Димитров: Напускам ГЕРБ, оставам кмет на Пловдив

06 Февруари 2023 | 15:12
1 коментара
Политика
Здравко Димитров: Напускам ГЕРБ, оставам кмет на Пловдив

Подавам оставка, но като член на ГЕРБ и по-точно на пловдивската организация на Иван Тотев.

 

Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров на пресконференция.

 

Градоначалникът уточни, че оставката я подава, за да излезе от градската организация на партията, оглавявана от бившия кмет Иван Тотев.

 

Изявлението идва, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му поиска оставката след серия от скандали за стадионите на "Ботев" и "Локомотив" и акциите на Панаира. "Ако ми е приятел, трябва да отиде и да си депозира оставката. Обичам го, уважавам го, но не се справи и ни създаде проблем. Който си е направил грешката, да си я понася", каза той на изненадваща партийна среща в Пловдив в събота, с бившия кмет Иван Тотев до себе си.

 

Борисов е заблуден от Иван Тотев", коментира градоначалникът. И смята, че е "накиснат" от градския лидер на партията. Според него, Иван Тотев като основен виновник на случващото се в момента. "Той е този, който е заблудил Бойко Борисов и вдига феновете. Тотев е правил регулярни среши с тях да ги настройва".

 

Нека Тотев да се вижда с тях, а не да ги настройва срещу мен. А да се търси консенсус. Тези стадиони трябва да се случат“, каза още Димитров.

 

Вчера Борисов поиска Димитров да депозира още на следващата общинска сесия своята оставка и тази на заместника му с ресор строителство Пламен Райчев.

 

"Няма да освободя кметския пост, защото в момента в Пловдив се изпълняват проекти за над 500 млн. лева", отсече днес Зико. И намекна, че може пак да се кандидатира за кмет на предстоящите местни избори.

 

Той призна, че не е разговарял с Борисов след като лидерът на ГЕРБ му поиска оставката.


"Лоша дума за господин Борисов от мен няма да чуете. Той е лидер на тази партия. Партия, в която и аз съм участвал за създаването ѝ. Постигнали сме много неща заедно. Мисля, че това е за добро, така е преценил - да напусна партията, да спадне напрежението, това е негово право"посочи още Димитров, който разясни, че не е бил поканен на срещата на ГЕРБ с пловдивския актив, на която Борисов му поиска оставката като кмет


Аз съм избран от всички пловдивчани и съм кмет на всички. Има много проекти, които са започнати и трябва да бъдат завършени. Ще се изтълкува като предателство, ако си подам оставката като кмет. През тези два дни ми се обадиха повече хора, отколкото като станах кмет. Това е показател, че работим добре и в правилната посока, допълни Димитров.

 

Аз не съм се карал в Борисов. Той ми е началник. Беше ми началник. Уважението остава“, заяви той. 

 

После поясни, че преди време е имал „непринуден мъжки разговор“ с Борисов, където признал, че се чувства уморен от управлението на Пловдив. Тогава лидерът казал, че му влиза в положение и ще подготви нов кадър, който да го замеси.

 

"Защо през това време излезе и каза, че ми иска оставката – не знам. Дойде ми като гръм от ясно небе, от вас научих“, каза още Димитров.

 

Зико дава извънреден брифинг в общината, заобиколен от заместниците си. Пламен Райчев, на когото Борисов поиска незабавно оставката заради кашата със строителството на двата стадиона - на "Ботев" и "Локомотив", също е категоричен, че няма да се оттегли. 

"Ще се изтълкува като предателство, ако си подам оставката като кмет. През тези два дни ми се обадиха повече хора, отколкото, котано станах кмет. Това е показател, че работим добре и в правилната посока“, допълни Зико.

 

По едно време Димитров дори взе да изрежда имотите на Тотев. Попитан как ще управлява до изтичането на мандата при разрива с ГЕРБ, кметът попита реторично: "А аз кога съм имал мнозинство?". Други негови думи бяха: "Той е началник на общинския съвет (за Тотев - б.а. ), той си ги е избирал до един (за съветниците). Аз помолих да имам мои хора, отказаха ми".

Запитан по-специално и за влошената комуникация, Димитров отвърна, че такава никога не е имало в ГЕРБ-Пловдив - от самия старт на предизборната кампания през 2019 г. хората на Тотев правели паралелни мероприятия и не го канели.

 

Димитров заяви, че до момента не е напускал никога партията. „Тогава Цветанов се опита да ме изгони и аз му казах „ГЕРБ ми е в сърцето“. Аз съм редови член на ГЕРБ“, подчерта той.

 

На обвинението на Борисов, че е закъсал с плащането на членския внос, кметът разясни какъв е механизмът: „Идва едно момче и аз му давам парите. Последния път -1000 лева. Откъде да знам за колко време стигат, не ги гледам тези работи. Ако става дума за 200 лева, да ми се обади ще ги платя.“

 

На въпроса „Как ще управлява без подкрепата на ГЕРБ“, Димитров отвърна: „Аз кога съм имал подкрепата на съветниците от ГЕРБ?! Никога. Вие ходите на сесии и ги виждате тези неща… Тотев си ги избира общинските съветници, той си ги реди в листите. Аз тогава исках да имам мои хора в листите, те -не. Моя е грешката за това.“

 

Димитров заяви в отговор на журналистически въпрос, че е видял Борисов на живо за последен път при посещението му на Пречиствателната станция и остава с добри чувства към него.

„Той ми е началник, беше ми началник, оставам с уважение.“

 

На въпрос: „Още ли стои портрета на Бойко Борисов в кабинета му“, Зико отвърна: „Нищо не се е променило в кметския кабинет и няма да се промени. Портретът е в офиса, има други портрети в кметския кабинет, които ще си останат там".

 

По думите на Здравко Димитров, за да се стигне до сваляне на доверието на партийния лидер от него е виновен местния ръководител на партията.

Иван Тотев го е заблудил, то си личи!", отсече Зико.

 

Аз ви казах, че имах разговор с г-н Борисов, бях му на гости една неделя и му казах: "Предстои ми втора операция, да търси човек, който да е кмет.

Той обяви, че ще има оптимизация на някои звена в администрацията, ще иска пълна прозрачност по ябълката на раздора – стадионите.

„Ако има нарушения, всеки да си понесе наказанието.“

 

Зико припомни, че от самото начало на проекта за Колежа е било ясно, че средствата няма да стигнат.

 

На ГЕРБ желая успех, заключи кметът.

 Епицентър.БГ 

 

 

Здравко Димитров: Подавам оставка като член на ГЕРБ, оставам кмет на Пловдив

Добавени коментари

Мая публикува:
08 Февруари 2023 | 10:01
Е, изпуска ли се кокала, че да оставиш кметския пост? Алчни герберски лекета!

Добавете Вашия коментар

TOP