Здравка Евтимова в Брежани: Щастливият човек е по-силен човек

23 Октомври 2022 | 14:01
0 коментара
Култура
Здравка Евтимова в Брежани: Щастливият човек е по-силен човек

За словото, за таланта, за доброто, за силата на духа, за учителите, за всичко, което извисява, за книгите и вечните поети, за нямането, което може и трябва да приемаме като предизвикателство, за магичния свят на литературата, една световноизвестна  българска писателка, чийто книги пътешестват по цял свят, въведе читателите си в един различен свят.

 

Срещата с писателката, която сдружение „Хора и традиции“ организира на 22 октомври в картинната галерия в Брежани като част от празниците на брежанския кестен, препълни малката зала с почитателите на съвременната българска литература не само от община Симитли, но и от Благоевград и региона.

 

Цял клас ученици, водени от преподавателките по български език и литература от училището в Симитли, членовете на литературен клуб „Огнище“- Благоевград, Маргарита Бербатова – майката на Димитър Бербатов, учители, библиотекари, читалищни дейци, членове на сдружението и много гости се почувстваха духовно уютно в компанията на авторката на „Кръв от къртица“.

 

Младите хора задаваха въпроси за приятелството, за „обувките“, в които тя се чувства добре. „Приятелството ни е генетично заложено“. – отговори Здравка Евтимова. – То е  човешка пътечка, то е най-хубавата ни стая“.

 

Ангелина Василева, преподавател по български език и литература направи аналог на героите на Здравка Евтимова с Йовковите, на което писателката скромно каза, че е само в неговото подножие като автор…“Добротата е в нас самите. И когато човек обърне своята добра страна към хората, той ражда в тях доброта. А що се отнася до съпричастността и любовта, това е основата, поради която човечеството е оцеляло и продължава да се развива – въпреки алчността, злостта и всички отрицателни емоции“-  сподели авторката.

 

Срещата беше силна, запомняща се, на която се представи и новата книга на Здравка Евтимова  „ Резерват за хора и вълци“, която завърши с лични автографи от писателката. На свой ред тя получи кошница с цветя, плодове и кестени от сдружението, есенни пъстри букети от почитателите й.

 

Сдружение „ Хора и традиции“ закупи за всички читалища и училища от община Симитли по една книга с автограф от голямата българска писателка, която отведе своите читатели в магичния свят на добрите думи и добрата литература, където „словото е мощно, защото в думите отиват всички тези 1300 години България, защото в тях е болката на Самуиловите ослепени воини, защото в тях е Симеон… Това слово е  мощно, защото е наследило цялото това  щастие, мъка и гордост…

Добавете Вашия коментар

TOP