Здравка Евтимова представя в Брежани новата си книга "Резерват за хора и вълци" на 22 октомври

19 Октомври 2022 | 11:35
0 коментара
Култура
Здравка Евтимова представя в Брежани новата си книга Резерват за хора и вълци на 22 октомври


НА 22 ОКТОМВРИ В БРЕЖАНИ ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА ПИСАТЕЛКА ЗДРАВКА ЕВТИМОВА
ПРЕДСТАВЯ НОВАТА СИ КНИГА "РЕЗЕРВАТ ЗА ХОРА И ВЪЛЦИ"
 
Като неразделна част от програмата на празника на брежанския кестен са и празниците на съвременните постижения на изящното изкуство и литературата.
 
Чест е за сдружение "Хора и традиции" и за културната общественост на община Симитли приетата покана на световноизвестната българска писателка Здравка Евтимова.
Въпреки многобройните си ангажименти, авторката на "Кръв от къртица" намери време за нащето малко селце и за големия интерес на нейните читатели от община Симитли и региона.
На 22 октомври, от 16 часа, картинната галерия на сдружението е отворено за всички читатели и почитатели на българската съвременна литература.
Здравка Евтимова е сред най-големите имена в българската литература. Нейните разкази са преведени в повече от 30 държави по света, сред които и Китай. За тях Евтимова е носителка на редица награди.
През 2005 г. нейният разказ „Васил” беше избран сред десетте разказа от цял свят, спечелили конкурса на радио BBC Лондон, а десет години по-късно друг неин разказ – „Рядко“, беше включен в антологията „Най-добра европейска проза за 2015 г.“ на американското издателство Dalkey Archive Press.
На въпрос на Илиана Сименова дали е имало ли е трудности в живота, които е преодолявала чрез писане, тя отговаря така:
"90% от писането е родено точно от такива трудности. На никого не е лесно, но аз мисля, че трудностите са просто едни от стъпките, които ни правят по-силни, правят гръбнака ни по-здрав. Неприятни са, но виждам трудността не като предизвикателство, а като възможност. Ако нямам трудности, няма да има какво да пиша. Ако всичко ти е гладко и прекрасно, защо да пуснеш лаптопа и да започнеш да пишеш? Обичам максимата "Ковейки се става ковач". Така казвам и на децата, и на внуците си, че ако не изживеят трудностите си, могат да станат много посредствени хора."
ОЧАКВАМЕ ВИ, ПРИЯТЕЛИ НА КНИГАТА!
ДАТА: 22 ОКТОМВРИ (СЪБОТА)
ЧАС: 16.00 ЧАСА
МЯСТО: КМЕТСТВО БРЕЖАНИ, КАРТИННАТА ГАЛЕРИЯ НА СДРУЖЕНИЕ "ХОРА И ТРАДИЦИИ"
 

Добавете Вашия коментар

TOP