Здравка Чимева: В област Благоевград има няколко национални туристически обекта, които привличат туристите

09 Март 2017 | 22:10
0 коментара
Общество

 Област Благоевград има едно предимство, защото имаме няколко национални туристически обекта, които са включени в 100-те Национални туристически обекти. Това каза за „Фокус“ Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки в Благоевград.

„Може да не изброя всички, но радостно е, че сред тях е Благоевград с квартал „Вароша“ и църквата „Въведение Богородично“, църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ близо до Банско, мисля, че Ковачевица също и Самуиловата крепост в Петрич.

Тези обекти са близо до София и това кара учителите например да организират екскурзии за учениците или пък колективи да идват в нашия регион за тийм билдинг“, подчерта Чимева.

По думите й Банско и Сандански са изключително привлекателни, не само заради националните обекти, а и заради добрата хотелска база

. „Особено младите, подрастващото поколение много усилено се вълнува от това да събере тези 100 печата“, каза още Здравка Чимева и допълни, че трябва да се прави много по-голяма реклама на забележителностите в България.

„Според проф. Овчаров България е трета в света по артефакти след Италия и Гърция, а ние въобще не можем да сравняваме туристопотокът към България с този, който е към Гърция и към Италия. Така, че страната ни има огромен потенциал и при една много добра политика от страна на общините, на държавата, защото това е една индустрия и без тази подкрепа няма да можем нищо да направим, би могло да се направи една много добра реклама с много интересни дестинации“, допълни още Чимева.

По думите й ако се развиват туризмът, селското стопанство и леката промишленост, България наистина ще бъде един рай, както за чуждестранните туристите, така и за нас като приемаща страна.

Чимева каза още, че напоследък се увеличава броят на хората, които сами организират почивката си.

 По думите й резервациите на хотели онлайн са много и също така все повече хора предпочитат да си резервират нискотарифни полети.

„Но тук има нещо друго. Доста често се получава разминаване между това, което плащат хората и това, което получават. Например, ако трябва да кацнат с нискотарифен полет в Рим, те кацат на друго летище и по принцип, програмите са много висящи, но това е техен личен избор. Ако един туроператор го направи и се получи едно такова разминаване, представяте си какъв скандал ще стане, но така всеки си носи отговорност и за настаняването, и за транспорта, и за изхранването и за това, което ще види“, посочи Чимева.

„По мои наблюдения около Нова година започнаха да продават на много ниска цена самолетни билети и идваха хората в София и просто гледаха, без да знаят какво, кое, къде да видят. Но нека да идват, дали ще са индивидуални туристи, дали ще са организирани, нека да има туристи в България“, каза още специалистът в областта на организираните почивки.

Добавете Вашия коментар

TOP