Затворник поиска 40 хил. лв. от държавата заради лоши условия

22 Ноември 2019 | 14:26
0 коментара
Криминално

Затворник поиска 40 хил. лв. обезщетение от държавата, след като не успя да се дореди до душовете в Бобовдолския зандан.

В иска си до Административен съд – Кюстендил, лишеният от свобода Александър К. посочил, че сред несгодите в затвора са тесните килии и дървениците в тях. За времето от 01.01.2019 г. до 17.05.2019 г. той бил настанен с още 15 човека, като е бил лишен от полагащите му се 4 кв.м. площ. В банята пък, която се посещава по график във вторник и петък, душовете били недостатъчни за 70 човека – 15, а в спалното помещение било пълно с дървеници, които го хапели.

В хода на съдебното заседание става ясно, че по време на периода, когато затворникът се оплаква от лоши битови условия, в Затвора Бобов дол е бил извършван ремонт.

Реконструкцията обхванала цялостна подмяна на водопроводната, канализационната и електрическата инсталация в сградата, санитарните възли, спалните помещения, баните и кухненския блок, както и външно саниране на сградата. Сградата „Битов корпус“ в Затвора Бобов дол, в която се е извършвал ремонтът, е с капацитет за около 300 лишени от свобода, които се е наложило да бъдат настанени временно в други сгради, стана ясно по време на съдебното заседание.

В крайна сметка, след като изслуша страните съдия Иван Демиревски отхвърли предявения иск като неоснователен. От своя страна Александър ще трябва да се бръкне със 100 лева, за да плати на ГД „Изпълнение на наказанията“ адвокатския хонорар.

Добавете Вашия коментар

TOP