Затвор от 20 години получи Георги Семерджиев

21 Април 2023 | 18:27
0 коментара
Криминално
София
Затвор от 20 години получи Георги Семерджиев

20 години затвор получи обвиняемият за смъртта на двете млади жени на бул. "Черни връх" Георги Семерджиев, който бе признат за виновен по общо пет обвинения. Те са за шофиране след употреба на наркотици, за амфетамините, открити в катастрофиралия джип, както и за управление на автомобил с фалшиви номера.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в София.

Преди съдия Стефан Милев от Софийския градски съд да обяви решението си, обвиняемият и прокуратурата отправиха към съда диаметрално различни искания - Георги Семедрджиев поиска съдът да го оправдае, тъй като по негови думи не е управлявал колата, която катастрофира на бул. "Черни връх" в София и уби две млади жени. Прокуратурата пък поиска 22 г. и шест месеца затвор, като присъдата да се изпълнява при първоначално строг режим.

Според експертизите по делото Семерджиев е шофирал с над 160 км/час. Пълният спирачен път при тази скорост е над 190 метра, посочиха експертите в съдебна зала. От съдебнопсихиатрична експертиза стана известно, че при разговор с психиатър Семерджиев споделил, че е употребявал от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин от пет до седем дни преди задържането му.

Защитната теза на Семедрджиев

"Моля да ме оправдаете - не съм управлявал аз колата", каза Георги Семерджиев по време на правото си на последна дума.

Няма нито едно пряко доказателство в насока кой е управлявал автомобила към момента на катастрофата и колко хора е имало в него, заяви в пледоарията си адвокатът на Семерджиев Мирослав Христов, като добави, че клиентът му е бил пасажер, а не шофьор на колата.

Според адвокат Христов прокуратурата и частното обвинение създават "доказателствена мъгла" чрез експертизите по делото с предположения на експертите по отношение мястото, на което се е намирал подсъдимият. Той посочи като безспорен факт, че Семерджиев е бил в автомобила. Христов припомни, че свидетелят Марио Гюзелев заявява, че е видял две млади жени, едната от които е накуцвала, другата е плакала, които са напуснали мястото на катастрофата но бързайки. Свидетелят е чул едната да казва: Бързо, че убихме хора.

Адвокатът добави още, че трима свидетели заявяват, че са разбрали на място, че от леката кола са излезли трима души - две жени и един мъж и са напуснали в неизвестна посока местопроизшествието. По думите му друг свидетел е посочил, че е видял в колата дамска чанта.

В предходното заседание по делото Семерджиев обясни, че не е шофирал той, а друг човек, като в колата са били трима души.

Защитникът на подсъдимия посочи още, че не може да се съгласи за това, че Семерджиев е шофирал под въздействието на наркотици, тъй като е бил задържан над 14 часа след инцидента.

Прокуратурата

Близо час и половина продължи пледоарията на прокуратурата, като подробно бяха описани петте престъпления, за които Семерджиев е обвинен. Най-тежкото е причиняване смъртта на Хариет Стефанович и Христина Дилева.

Прокурорът по делото Чавдар Железчев заяви, че Семерджиев е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на двама души. Това е станало, докато той е бил неправоспособен шофьор, движил се е с висока скорост и е употребил маетамфетамин, след това е избягал от местопроизшествието, без да опита да окаже помощ.

Събраните доказателства водят до извода, че Семерджиев е автор и на петте престъпления, за които е даден на съд, допълниха от държавното обвинение. В периода от 2009 до 2022 г. има издадени шест фиша, а от 2008 до 2022 г. - 48 акта. Заради всички тези факти прокуратурата поиска завишаване на наказанието, предвидено в закона, с една втора.

Последва пледоария на адвокатите на семействата, чиито деца загинаха при инцидента. Единият от тях поиска 20 години затвор и 1 млн. лева обезщетение за близките на Хариет.

Катастрофата стана през юли миналата година на бул. "Черни връх" в София. Той е шофирал с над 160 км/ч, като е преминал на червен светофар, ударил се е в такси и после в близкия тротоар, където са били двете пешеходки. И двете загинаха на място.Епицентър, снимка:Днес.бг

Добавете Вашия коментар

TOP