Затоплянето раздвижи рибата в Места, край Добринище се ловят кефали по 2 кг

03 Април 2021 | 08:24
18 коментара
Общество

Огромни кефали до 2 кг ловят майстори по река Места от района на град Добринище, та чак до гръцката граница. В края на март рибите са се активизирали яко и кълват като побеснели, пише “България Днес”. Нерядко на куката се закачат и прекрасни скобари, които също са с внушително тегло по над килограм.

Река Места в средното си течение е типично кефалова река. Редува бързеи и дълбоки вирове, в които виреят трофейни речни риби. Риболовът изобщо не е лесен заради бистрата вода и плашливите пасажи. Е, след валежите през последните дни реката вече се позамъти, което се отразява още по-добре на улова. Перспективните позиции са по цялото поречие, където реката криволичи между планините Пирин и Родопи.

През март-април рибите се подготвят за размножителен период и затова са особено лакоми. Още повече че зимно време храната в реката е била оскъдна и сега те трябва да си наваксат загубените хранителните вещества. Кефалите почти винаги дебнат плячката си, обърнати срещу течението под някой подмол, надвесени над водата клони или друго естествено укритие. Ако не познаваме добре реката, ще се наложи да обикаляме с километри, за да открием добрите позиции. Едрите кефали не са навсякъде, именно затова трябва да се въоръжим с търпение.

През този сезон актуална стръв е белият червей, като на куката се закачат три или четири. Със затопляне на времето в началото на април  към печелившите видове стръв можем да добавим различни видове насекоми, сладка царевица, както и дребни плодове от дърветата край реката (черници, джанки, вишни). Подберете фин такъм, тъй като рибите са плашливи, но в същото време влакното трябва да е здраво, за да извади едрите парчета. Замята се в талвега на реката или в близост до отсрещния бряг, като стръвта трябва да се движи около дъното. Понякога кефалите кълват със съвсем леко навеждане на плувката. Трябва да сме концентрирани, за да не изпуснем момента за засичане. Когато закачим кефала, обикновено идва и големият адреналин заради борбеността на тези риби. Добре е да разполагаме с кеп при ваденето, в противен случай шансовете ни за краен успех намаляват.

Добавени коментари

Дедоторбалан публикува:
04 Април 2021 | 16:59
Да ви еба майката на всичките, статията е за риболов, не за политика, за мацурев, мадурев и не знам си кой.
Кой ще "смачкаш"ма,жалък дребосък! публикува:
04 Април 2021 | 12:50
Виж се колко си СМАЧКАНА,маймуно проста!И оная работа не си кадърна да ми смачкаш!
До... публикува:
04 Април 2021 | 12:45
Ха-ха-ха! Жалки и смешни гербаджии!
................................. публикува:
04 Април 2021 | 11:00
..................................
Дина публикува:
04 Април 2021 | 08:30
Приятели, благодаря за хубавите думи и изразената подкрепа! А тези от вас които плюят против Сашо запомнете – след утре ще ви търсим сметка за изреченото ! Ние забавяме, но не забравяме! НИЕ СМЕ ГЕРБ, НИЕ СМЕ СИЛНИ, НИЕ СМЕ ТУК САМО ЗА ПОБЕДА! ДА СМАЧКАМЕ ПРОТИВНИКА!
Тонин,с тебе съм! публикува:
03 Април 2021 | 15:57
Кой е тоя плешивец-Мацурко??? Кой ни плаши с него? НИКОЙ нема да гласува за него,да видим кой на кого,какво ще направи! ИЗМЕТ долна герберска! Само ръка да дигнат и са отишли при Донедио! Боклуци долни,мама ви ше ..."погала"!
ДЕН за РАЗМИсЪЛ публикува:
03 Април 2021 | 15:03
Е така е в "деня за размисъл" - мълчат като добринишки кефали! Само пишат!
Г. Тонин публикува:
03 Април 2021 | 15:00
Демек ако не гласуваме за Мацурев Дина и хората на Мацурев ще ни намерят и ще ни пребият! Така ли?! Абе вие в кои век живеете? Мацурев не е Добринище! Добринище сме горди и безстрашни хора! Добринище е свято място и заплахи не ни плашат! Как смеете бе как не ви е срам бе!Нали сме демокрация бе, какво ме заплашва Мацурев със побой и с гипсовете! Ние сме хора свободни и ще си гласуваме за който искаме не разбирате ли???
Интереста статия! публикува:
03 Април 2021 | 14:51
А аз се чудех от къде толкова КЕФАЛИ?! А то било от Банско и Добринище! По простите писаници ще ги разберете.
Дина-а-а-а, публикува:
03 Април 2021 | 14:42
Бива ли да си толкова ПРОСТА,СМЕШНА и ГЛУПАВА???По този ли начин ще спечелите симпатизанти? По този ли начин ще обърнете избирателите да гласуват за ВАС? ТОВА ВЕЧЕ НЕ ВЪРВИ! И не бъркайте кметовете-за кой ще гласуват-техна се работа. Нека те самите да излезнат и да кажат за кой да гласуваме!Уж сте против комунистите,а вие станахте като тях-със заплахи.А да,не по комунистически - ПО МУТРЕНСКИ, смятай-по БОЙКОВСКИ-с базуката!Хайде по-сериозно де!
До Главния публикува:
03 Април 2021 | 14:22
ИЗРОД и НЕЩАСТНИК! И да има нещо между Мацурев и жената на Галчев това са ЛИЧНИ отношения! Какво общо има с ПОЛИТИКАТА? НЕ ГОВОРЕТЕ ГЛУПОСТИ !
Без коментар публикува:
03 Април 2021 | 14:22
Не сме забравили че БКП се размножи на сегашните БСП,АБВ,ГЕРБ/с ВМРО,СДС,ВОЛЯ и НФСБ/,ДВИЖЕНИЕ-21 и ДПС! Те ли ще управляват държавата или ще я "оправят"? Та не са нужни долните гнусни думи-достатъчно сме гнусни! Но на такъв народ-такава управия!
Дина публикува:
03 Април 2021 | 14:15
Добринище е с МАЦУРЕВ, БАНСКО е с МАЦУРЕВ, кмета Кадев и Галчев са с МАЦУРЕВ! Благодарение на МАЦУРЕВ Банско и Добринище имат пари от ПРАВИТЕЛСТВОТО на ГЕРБ! И много добре НИЕ знаем кой как ще гласува! А тези които са ПРОТИВ нас след 4.4. ще си имаме разговор с вас на четири очи! ВНИМАВАИТЕ какво пишете и какво правите защото НИЕ НЕ ПРОЩАВАМЕ!
де.бел, корав и прав за Пиринско.бг публикува:
03 Април 2021 | 12:35
Бесепе.дерасткият шизофреник, който пише неграмотно под различни никове да не вземе да се гътне от злоба и завист! Утре пак ще ви го туриме с 200 в миризлите ненаситни бесепед.ерастки г.ъзове! К.ур за БКП-БСП-ДС!
Селяните на Добринище публикува:
03 Април 2021 | 11:16
Сякаш света и "град" Добринище започва и завършва със "слънцето Мацурев"?! Не ви ли е срам? Добринище винаги е било със силен дух и независимо от исканията на командващите - и комунисти,и тези след комунистите...а сега какво ви стана,та се надупихте на Мацурев?! Или на някои,които вече са "зад Мацурев".Осъзнайте се! Вие винаги можете да сте над всички с даденостите,които имате-с минералната вода,природа,хубаво градче в полите на Пирин,хижи,лифтове,влекове...Всичко това НЕ Е създадено от Мацурев!Кой го нарочи тоя тумвелек за "Господ"??? НЕ-Е-Е -някой има интересът той да е в Парламента,та да го върти на малкия си пръст,защото е знайно,че той не е толкова оправен.Друг ще го командва!А ВИЕ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ С ПРЪСТ В...УСТАТА!Да не кажем друго място.Малко ли ви беше Монтофонецо,та сега и този боклук?
Здравко Чолич публикува:
03 Април 2021 | 09:58
Разбойници мръсни гласувайте така , че в понеделнин Бойко да бъде в Бобовдол А Сашо Мацурев да го ебете вйе а не тоий да ебе вашите жени разбойници майчини
Главния публикува:
03 Април 2021 | 09:13
Гласувайте за Сашо Мацурев нека да ви ебе жените на гурдовалите Марадоната от Добринище добре знае правете си сметка за кой да гласувате
Гражданите на Добринище публикува:
03 Април 2021 | 08:40
Добринище е прекрасно място за живеене, отдих и спорт, благодарение на усилията и отдадеността на народния представител Александър Мацурев. Много усилия бяха положени през мандата му, за да може Добринище да процъфти. Местният бизнес – механи, къщи за гости, хотели бяха подпомогнати от държавата в Covid кризата и останаха финансово стабилни, благодарение на съдействието на Александър Мацурев. Доходите на местните значително се повишиха, като бяха осигурени гаранции за работните им места, благодарение на инициативите на Александър Мацурев. Добринище е благодарно на Александър Мацурев и призовава: гласувайте за Александър Мацурев! Нека региона да има перспективата, която заслужава!

Добавете Вашия коментар

TOP