Застрашени ли са минералните извори на Рупите от застрояване?

30 Януари 2024 | 09:42
0 коментара
Общество
Благоевград
Застрашени ли са минералните извори на Рупите от застрояване?

Край Рупите, на броени метри от изворите с лечебна вода, изниква огромен бетонен град в непосредствена близост до храма на Ванга. Местни хора и посетители са притеснени, че ако строителството в района продължи това ще наруши дебита на лечебната вода в района.

Така изглеждаше местността Рупите в края на 2020 година, когато частен инвеститор започна да строи модерен спа комплекс с къщи за гости точно до храма на Ванга. В началото се твърдеше, че това са археологически разкопки.

Последваха протести на местни хора и природозащитници. Строителните дейности бяха спрени, но две години по-късно багер отново започна да копае. Днес спа комплексът вече е почти готов, а строителните дейности в района продължават с пълна пара, въпреки че местността попада в две защитени по Натура 2000 зони.

„ТОВА, КОЕТО ПРИЧИНЯВА СТРОИТЕЛСТВОТО, И ТОВА БЕШЕ УСТАНОВЕНО, КОГАТО НАПРАВИХ ОЦЕНКАТА ЗА СЪВМЕСТИМОСТ, ПРЕДИ ВСИЧКО ТЯ УНИЩОЖАВА МЕСТООБИТАНИЕТО НА ВИДОВЕ, КОИТО СА ЗАЩИТЕНИ. ТАКА ЧЕ ТОВА СИ Е ЕДНО СЕРИОЗНО ПРЯКО УНИЩОЖАВАНЕ НА ТОВА МЯСТО. ПРОСТО КАНАЛИТЕ СЕ ПРЕСУШИХА, ЖИВОТЪТ В ТЯХ ВЕЧЕ ПОЧТИ ГО НЯМА“, ЗАЯВИ АНДРЕЙ КОВАЧЕВ, БИОЛОГ, СДП „БАЛКАНИ“, ПРЕД БНТ.

Рупите са добре познати и със своите горещи лечебни извори. Предпочитано място за хора със здравословни проблеми, дори и при минусови температури.

Но хората са притеснени, че ако строителството в района продължи водата от изворите ще попадне в частни ръце.

На метри от този има ограден друг частен имот. От общината в Петрич заявиха за БНТ, че искане за подробен устройствен план от собственика на имота все още не е внесено.

„ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ СА ОГРАДИТЕ, КОИТО СЕ ПОСТАВЯТ ОТ ЧАСТНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ. КОИТО СЪС СИГУРНОСТ НЕ МИНАВАТ ОЦЕНКА ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА И СА НЕЗАКОННИ. ТУК ВЕЧЕ Е ОТГОВОРНОСТ И НА ОБЩИНАТА, И НА РИОСВ-БЛАГОЕВГРАД, КОИТО НЕ ПРЕДПРИЕМАТ ДЕЙСТВИЯ ПО ПРЕМАХВАНЕТО НА ОГРАДАТА“, ДОПЪЛНИ АНДРЕЙ КОВАЧЕВ, БИОЛОГ, СДП „БАЛКАНИ“.

А от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград отговориха, че през 2007 година собственикът на имота е внесъл инвестиционно предложение за изграждане на „Курортно възстановителен и оздравителен център“, но не са предприети други действия от негова страна.

Междувременно в района се изгражда и Зона за социализация на Античния град Хераклея Синтика по мащабен проект на Община Петрич.

„В НЕЙНИЯ ПРОЕКТ, КОЙТО НИ ДАДОХА, ЕДИНСТВЕНОТО СТРОИТЕЛСТВО БЕШЕ НА ЕДИН МАЛЪК БАСЕЙН И ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ. СЪОТВЕТНО НИЕ ДАДОХМЕ ДОСТА ПРЕДПИСАНИЯ ТОГАВА КАКВО ДА СЕ ПРЕДПРИЕМЕ, НО НАЙ-КЛЮЧОВИТЕ БЯХА ДЕЙСТВИТЕЛНО ДА НЕ СЕ ДОПУСКА НИКАКВО ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАСТРОЯВАНЕ ТАМ, ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ РАСТИТЕЛНОСТТА И ИМАШЕ ОЩЕ ЕДНО ЕДИНСТВЕНО СТРОИТЕЛСТВО – ЕДИН МАЛЪК ПАРКИНГ ОТСРЕЩА. ОСВЕН ТОВА ИЗРИЧНО ПОСОЧИХМЕ, ЧЕ ПЛАНИРАНИЯТ В ТОЗИ ПРОЕКТ ПЪТ, КОЙТО ДА СВЪРЗВА РУПИТЕ С ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА, Е НЕДОПУСТИМ. ТОЙ ДА БЪДЕ ПОСТРОЕН, НО ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА ТЕЗИ БУНГАЛА“, КАЗА ОЩЕ АНДРЕЙ КОВАЧЕВ, БИОЛОГ, СДП „БАЛКАНИ“.

От Басейнова дирекция увериха, че във всеки обект, използващ минерална вода от находищата, ще бъдат монтирани измервателни устройства, които да следят използваното количество вода. Така нямало опасност лечебните извори да пресъхнат заради новостроящите се сгради в местността.

Добавете Вашия коментар

TOP