Защо водката не замръзва във фризера?

10 Декември 2023 | 07:47
0 коментара
Любопитно
България
Защо водката не замръзва във фризера?

Ако поставите вино или бира във фризера, те ще замръзнат само след няколко часа, но ако сложите водка в камерата, тя няма да замръзне дори след седмици и месеци. 

Независимо дали смесвате водката с плодови сокове, за да правите коктейли или пък обичате да я пиете с мартини, напитката във фризера остава ледено студена, но не замръзва, а дори става още по пивка. 

Научен експеримент доказа, защо водката никога не замръзва. “Това е така, защото водката съдържа около 40% етанол”, обяви д-р Тара С. Карпентър, преподавател в катедрата по химия и биохимия в университета на Мериленд. “Останалите 60% са предимно вода, въпреки че могат да се добавят аромати, захар или разтворени примеси”, уточни изследователката. 

Д-р Карпентър обяснява, че точката на замръзване на алкохола е много по ниска от широко известната точка на замръзване за течности като вода. Точката на замръзване на водата е 0°C или 32°F, докато точката на замръзване на етанола е -114,1°C или -173,5°F. Затова и водката не може да замръзне в обикновен домашен фризер.

Добавете Вашия коментар

TOP