Защо в Благоевград искат референдум заедно с изборите?

19 Февруари 2021 | 11:34
0 коментара
Общество

Инициативен комитет, съставен от няколко граждани на Благоевград, иска провеждането на референдум на тема: „Удачно ли е построяването на православен храм в района на кооперативния пазар в града“.

Комитетът е внесъл уведомление до председателя на Общинския съвет и кмета на Благоевград за иницииране на местен референдум. Какви са причините сдружението да иска провеждането на референдум? 

Отговаря благоевградчанката Людмила Костадинова, инициатор на идеята

"Може би някои от вас не знаят, но в българското законодателство е предвидено прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление / ЗПУДВМС/, чрез допитване до хората или т.н. референдум.На 15.02.2021г. от името на инициативен комитет с председател Людмила Костадинова /и членове на сдружение „Възродена България-Българско Национално Единение“/ беше внесено уведомление до председателя на ОбС и кмета на Благоевград за иницииране на местен референдум. За да се спестят средства същият може да се проведе в деня на вота за парламентарните избори.
Въпроса, който ще трябва да решим е „Удачно ли е построяването на новия православен храм да бъде в района на кооперативeн пазар-Благоевград?“.
Нека всеки, който желае провеждането на такъв референдум, за да изрази своето съгласие или несъгласие по въпроса/сите,да се включи в събираната подписка.За да бъде проведено такова допитване е необходимо съгласието на минимум 20% от живущите/регистрирани е община Благоевград.
Местата,където ще се събирани подписите ще бъдат разгласени допълнително.Събирането им започва от 21.02.2021г.", коментира Людмила Костадинова.

Добавете Вашия коментар

TOP