Защо в Благоевград цената на картата за градския транспорт на ученици и пенсионери е най-високата в страната?!

04 Февруари 2023 | 04:10
1 коментара
Бизнес
Защо в Благоевград цената на картата за градския транспорт на ученици и пенсионери е най-високата в страната?!

„Защо цената на картите за градския транспорт на ученици и пенсионери в Благоевград е най-високата в страната и след намаленията по решение на служебното правителство?!”. Този въпрос зададоха на редакционния телефон читатели на вестник „Струма“. Те направиха  сравнителен анализ на новите цени, влезли в сила от 1 февруари до 31 декември 2023 г. за няколко града. В Благоевград месечната карта за градския транспорт за учащи е 20 лв., а за пенсионери – 30 лв., във Варна цените съответно са 15 лв. и 8 лв., в Бургас 15 лв. за ученици и 8 лв. за пенсионери, в София – 15 лв. и 10 лв., а в Русе – 12 лв. за ученици и 14 лв. за пенсионери.

Общината няма отношение към ценообразуването на билетите и картите за градския транспорт, информираха от кметството. Преди години градските линии са отдадени за обслужване от частни фирми и единственото, което прави Общината към днешна дата, е да приема отчетите на превозвачите със задължение да ги изпрати в Министерство на финансите за субсидиране.

„Не съм убеден, че цените са най-високи в цялата страна, но причините за различните цени в различните общини може да са много“, коментира Марио Богданов, който е представителят на двете превозвачески фирми, обслужващи градския транспорт в Благоевград – „Бистрица 96“ ООД и „Струма 11“ ООД, и обясни:

„Цената на картата се изчислява върху цената на билета и броя пътувания, които са 44 или 46 на месец, като на тази сума се изчислява 70-процентната отстъпка за ученици, студенти и докторанти. Цените на билетите в различните общини са различни, а на много места общините са решили да дотират допълнително учениците и пенсионерите. В София например картата е 15 лв. за учащи, но Софийска община налива 50 млн. лв. в превозваческата фирма, която е общинска. Затова сравнения между градските превози в различните общини не може да се правят. Дотацията от държавата също не е еднаква за превозвачите. Ние също имаме практика за определен процент отстъпка в цената на картите за ученици и пенсионери.

Методиката на изчисляване на цената на картата е еднаква навсякъде, разликата идва от допълнително субсидиране. Минимумът е 44 пътувания на месец, но ние не сме спрели досега никого да пътува, ако иска и 100 пъти. В София, Варна и Русе превозваческите фирми са общински, освен това те са богати общини. Нашата община няма за детските градини, камо ли да дотира транспорта.

Друго важно нещо е, че след като въведохме дигиталните карти в градския транспорт на Благоевград, те вече важат за всички линии, не само за една, както беше преди това, и това е голямо предимство. Човек с карта цял ден може да не слиза от автобусите, да се прекачва и да се вози по всички линии 1, 2, 3, 5, 7 и 10, още повече че ние не ограничаваме броя на пътуванията, докато има градове, където картата е за определена линия и за определено време“, заяви Марио Богданов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА Struma.bg

Добавени коментари

Георги публикува:
05 Февруари 2023 | 09:51
Хммм, това са смешни оправдания от този Марио. Напишете че и цената на картата за възрастен е 50 лв. колкото е за цялата градска мрежа в София с метро, трамваи, тролеи и 165 автобусни линии с 45 км средно дължина на линията. Тука в Благоевград реално се ползват 2 линии (2 и 1 ) с дължина 11 км.

Добавете Вашия коментар

TOP