В Русия не отбелязаха 100-годишнината от Великата октомврийска революция. Парад на Червения площад имаше, но той е заместител на тържествата, с които по времето на комунизма се отбелязваше 7-ми ноември.

Президентът Владимир Путин също не присъстваше. Той е отявлен противник на отбелязването на бунта, който завършва с екзекуцията на царското семейство и идването на власт на болшевиките.

Критиците на руския президент правят паралел между пълната власт

на монарха преди век и режима на Владимир Путин и твърдят, че това е причината за игнорирането на годишнината.

Честването отбеляза 76 години откакто руските войници правят кратък парад в обсадената от нацистите столица, преди да тръгнат за фронта през 1941-ва.

Случилото се в Русия преди точно 100 години оказва огромно

и дълготрайно въздействие върху България: от тежките кръвопролития през 1920-те години до идеите за присъединяване на България към СССР.

Едни го наричат „Октомврийска революция", други - „болшевишки преврат". Независимо от името обаче, за България това е най-драстичното и фатално събитие с дълготрайни последствия, разиграло се извън нейните граници. Това твърдение обединява мненията на философа от Софийския университет Калин Янакиев и на историците Людмил Спасов от Пловдивския университет и Михаил Груев от Държавна агенция „Архиви“, пише Николай Цеков от Дойче Веле.