Защо по-често правим секс през зимата?

03 Декември 2023 | 08:19
0 коментара
Любопитно
България
Защо по-често правим секс през зимата?

Има нещо опияняващо романтично в декември, иска ни се да останем още малко в топлото легло, да се задържим малко по-дълго в прегръдката на партньора си.

Разменят се палави погледи с обещания за гореща нощ. В северното полукълбо месеците между декември и март, макар да изглежда, че майката природа прави всичко възможно да работи срещу нас, има научни изследвания, които доказват, че всъщност правим секс повече през зимата.

Топло

„Когато на хората им е студено, те жадуват за топлина и близост“, казва д-р Мариса Коен, доцент по психология в колежа „Сейнт Франсис“ „Това може да доведе до желание да се свържем с друг човек и да правим секс.“ Всъщност има конкретен термин за описване на това явление: сезонът на маншетите има тенденция да се забавя през по-студените месеци, когато е по-малко вероятно хората да напуснат къщата, социалната изолация всъщност може да ви накара физически да се почувствате студени.

По същество, когато се чувстваме изолирани и самотни, е по-вероятно да се почувстваме студени. Наличието на зимен приятел за секс може да ни помогне да избегнем това - както буквално, така и преносно. „В студеното време чувството у хората за споделеност и че са приети от другите, може да доведе до усещане за топлина. Когато сме социално изолирани, е по-вероятно да търсим дейности, които могат да ни осигурят малко топлина“, казва Коен.

Още един интересен факт. Според проучване от 2008 г. на университета във Вроцлав, Полша, мъжете намират женските тела за най-привлекателни през зимата и по-малко през по-топлите месеци. Изследователите обясняват, че тъй като хората обикновено носят повече дрехи през зимата, мъжете са склонни да се вълнуват повече, когато жените показват дори малко кожа през зимата и вкарват по-често фантазията си.

Сън

Изследователите са открили, че нивата на тестостерон при мъжете са в своя пик през декември, вероятно поради промени в климата и съня. Тестостеронът е един от хормоните, които регулират мъжкото сексуално влечение - колкото по-високи са нивата, толкова по-високо е либидото.

Нашите мозъци са склонни да произвеждат по-малко серотонин поради намаленото излагане на слънце и се смята, че това допринася за повече чувство на самота и депресия през зимните месеци” - казва д-р Джъстин Лемилър, член на института за секспроучвания „Кинси“ и автор на блог за секс и психология. „Възможно е тези промени в настроението да стимулират желание за връзка с партньор.“ За щастие няма нищо, което е по-вероятно да ви напълни с хормони за добро настроение, като добрия старомоден оргазъм.

Празничното настроение е по-заразително, отколкото си мислите. Обърнете внимание на това, което гледате. Хората са склонни да се сгодяват по това време на годината, което също може да вдъхнови желание за продължителна връзка или поне за секс и още секс. Фактът, че е сезонът на партитата, също помага. „Част от причината, поради която е по-вероятно да правим секс през декември, особено около зимните празници, е, че много от нас си вземат почивки и ваканции от работа и училище, което означава, че ще бъдем по-малко стресирани“, заключава д-р Лемилър.

Телеграф/Автор: Василена Маринова

Добавете Вашия коментар

TOP