Защо общинските съветници Андон Тодоров, Злата Ризова и Албина Анева бойкотираха тържествена сесия на ОбС - Благоевград

08 Октомври 2018 | 21:52
5 коментара
Политика

„Среща на изненадите“, така нарече проведената на 5 октомври тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград съветничката адвокат Албина Анева. Адвокатката заедно с колегите й в ОбС Андон Тодоров и Злата Ризова на кафе в центъра на града вчера коментираха случващото се през последните месеци на политическата сцена в областния център на Пиринско и в частност в градския парламент.

Както вестникът писа, и тримата демонстративно не присъстваха на церемонията в салона на театъра в петък, където се връчиха отличията на почетните граждани на Благоевград, избрани през годината, и бяха наградени 13 души с приз „Личност на годината“. 

Както „Струма“ писа, 18 съветници отсъстваха от тържествената сесия на ОбС, част от тях, в това число цялата група на А. Тодоров, Зл. Ризова и А. Анева, обявиха, че отсъствието им е било протест срещу начина на работа на местната власт.

„Раздаването на наградите „Личност на годината“ за нас, общинските съветници, е „Среща на изненадите“, обясни Албина Анева, „Не казвам, че хората не са достойни, но имената не са обсъждани и не знам изобщо как са определени и излъчени. Много от имената, които прочетох в пресата, не ми говорят нищо, тези хора не ги познавам. Това е тържествена сесия, поне общинските съветници трябваше да знаем кои са номинирани, как и по какви критерии са определени  носителите на приз „Личност на годината“. Смятам, че е редно поне имената да се обсъдят и да се гласуват. И миналата година, и тази се раздадоха награди, за които ние като общински съветници нищо не знаехме. Лично аз съм изненадата и от една нова категория – наградата за право. Как така даваме награда за правосъдие, изпитваме кой измежду тях е по-достоен, даваме награди на правораздавателните органи ли?! Това звучи нелепо! Нямам нищо против колежката Мадолева, която разбрах, че е отличена в тази категория, просто не мисля, че община Благоевград трябва да раздава награди „Право“. За правистите ли е тази награда, за какво, не ми е ясно. Юристите си имаме съюз и никой не е искал от Съюза на юристите мнение по този повод. Още повече аз не мисля, че ОбС или общината може да раздава подобни награди. Казвам го като юрист, не ми е ясно какви са критериите за номинация и присъждане на това отличие. Същото се отнася и за останалите номинации, не ми е ясно кой ги е предложил и как са избрани“, декларира недоволството си А. Анева.

Колегата й А. Тодоров допълни, че някои от имената на наградените го озадачили. „Не мога да коментирам дали всички са достойни или не, но има наистина много достойни хора в този град, чиито имена не попадат в подобни класации, не знам по какви причини. В категория „Бизнес и предприемачество“, в която „Личност на годината“ стана Милена Ризова, биха могли да се номинират хора, които сами са създали бизнеса си, разкрили са много работни места, без да се редят за общински поръчки. Вярно, че работещите предприятия в Благоевград не са кой знае колко много, но „Ванико“ например не са ли заслужили този приз?! Има и други подобни предприемачи, при това обществено ангажирани хора, които не разчитат на обществените поръчки на общината. Не е нормално да се награждават хора, които са помагали при изборите, свързани са с водещите политически формации, дори са били в листите им! И Захари Хаджийски, и Мариана Митова, отличени като „Личност на годината“, са в тази категория. Не съм против нито един от двамата, но това не е морално – да си награждаваш хора от листата, като че ли други достойни в този град няма!“, категоричен е А. Тодоров.

Тримата протестъри коментираха пренареждането на политическите съдружия в местния парламент, които се наблюдават в последните месеци, като посочиха, че консолидацията на нова опозиция, без участието на групата от БСП,  е в резултат на незачитането на вота им и внесените за обсъждане предложения.

На въпрос колко и кои от отсъстващите от тържествената сесия съветници са го направили демостнративно протестърите посочиха, че със сигурност сред тях не са Димитър Урдев и Рашко Динков, както и Васил Щерев от групата на председателя Р. Тасков „Заедно за Благоевград“, но не са убедени, че същото могат да кажат и за Васил Димитров, който по наблюденията им напоследък ги подкрепя при гласуванията. А. Анева и Зл. Ризова признаха, че не са наясно каква е политическата ориентация на партийните им партньори Георги Корчев и Христо Ковачки, с които напоследък нямали добра комуникация.

„Когато прочетох във вестника, че общински съветници са бойкотирали тържествената сесия, честно казано, бях шокиран. Не можех да повярвам, че има съветници, които бойкотират празника на града си, които бойкотират  хората, които сме избрали за почетни граждани на Благоевград и номинациите за „Личност на годината“, не скри разочарованието си председателят на ОбС Радослав Тасков и уточни, че тези номинации се правят за шеста поредна година и е най-малкото странно, че чак сега съветници ги коментират.

„Номинациите за „Личност на годината” се правят от община Благоевград и те не са обект на гласуване и обсъждане от съветниците, те се разглеждат от специално назначена за това комисия, като имената се подават от всички институции. Имената на номинираните са безспорни, това са уважавани хора, професионалисти. Четох някъде, че много от тях били от моята листа. Когато я подготвям, винаги се старая в нея да са изявени личности. Те са преди всичко професионалисти в работата си, обществено ангажирани хора, които всеки ден работят за Благоевград, и най-нормалното нещо е такива хора да попаднат в номинациите за „Личност на годината” в продължение на мандата от 4 години. Съжалявам, че колегите твърде рано започват предизборна кампания. Не прави добро впечатление, когато общински съветници, избрани от хората, бойкотират една тържествена сесия, която дори не се провежда по правилата на ЗМСМА и не е нужен кворум като за редовно заседание. Неприсъствието им на тези сесии говори само за това доколко тези хора са ангажирани и могат да оценят нещата, които се случват. Що се отнася до „Личност на годината” в областта на правото, която се дава за първи път тази година, личното ми мнение е, че Серафимка Мадолева е била номинирана за цялостна дейност, защото се пенсионира. Няма по- нормално нещо хора, които са отдали целия си живот на една сфера, да бъдат отличени. Ако А. Анева реагира за тази категория, когато напусне съдебната система, и нея може да номинират, ако преценят, че е заслужила. Не знам кого са бойкотирали общинските съветници, които демонстративно не са присъствали в залата, и повярвайте, отсъствието им не се забеляза от никого“, заяви вчера председателят на ОбС Р. Тасков.

Добавени коментари

мама кажа публикува:
09 Октомври 2018 | 16:37
интереса клати феса.................
ПИТАНКА публикува:
09 Октомври 2018 | 09:30
АКО ТОВА Е ОПОЗИЦИЯТА В СЪВЕТА И ТАКА ДЕЙСТВА, ЖАЛНА НИ МАЙКА......КОГАТО БЕХА СТРОЕЖИТЕ, ПРОЕКТИТЕ ПУПОВЕТЕ - ВСИЧКО БЕШЕ НАРЕД И ЦЪФТЕШЕ, СЕГА КРАНЧЕТО СПЯ И - АХ ТА ЛЕЛЕ, ЛОШО СТАВА , Е НЕ МОЖЕ СЕ ДА ВИ Е ДОБРЕ..........ДАЙТЕ РЕД И НА ТРУГИ, КАТО МАМА КАЖА,
КОЙЧО ОТ ПОРОЙ публикува:
09 Октомври 2018 | 09:28
Тия тримата КМЕТА ГИ ОТРЯЗА И СЕГА ПЛАЧАТ.
БИСЕ публикува:
09 Октомври 2018 | 09:27
Тримата сте пълни комплексари и немощници, преследвате само личен интерес, затова лаете като кучки. Не защитихте с нищо интереса на гражданите, които Ви избраха, но догодина Ви казваме аут. ходете си по селата да сеете боб и чушки, щото за друго не ставате.
об.съветник публикува:
09 Октомври 2018 | 08:47
А Мама Кажа защо не бе на сесията?

Добавете Вашия коментар

TOP