Защо някои хора са по-студени от други?

10 Февруари 2024 | 09:18
0 коментара
Любопитно
България
Защо някои хора са по-студени от други?

Може би треперите в чаршафите си, докато партньорът ви дреме, притиснат като буболечка, точно до вас. Или може би имате един роднина, който винаги е увит в одеяло, дори когато термостатът е увеличен докрай. Може би просто имате чувството, че никога не можете да се сгреете достатъчно, независимо колко слоя намятате. 

Разбира се, това е достатъчно често срещано явление. Но защо някои хора сякаш са естествено по-студени от други? Отговорът може да ви изненада и има много повече общо с метаболизма и типа тяло, отколкото си мислите.  

Как хората генерират топлина  

Подобно на всички бозайници, хората използваме химически реакции в тялото си, за да поддържаме постоянно висока вътрешна температура. Ако тази температура спадне само с няколко градуса от идеалната норма, ни очакват всякакви болести - от промени в настроението до нарушена имунна функция, а в крайни случаи дори смърт.  

Понякога тялото ни умишлено се опитва да наруши този баланс. Смисълът на вдигането на температура е бавно да изкарате болестта от тялото си, като по този начин убиете патогените. Дори промяна от два градуса може да доведе до това, че да се почувствате зле, а вътрешните ви микроби да загинат по време на ниска температура. 

За да създадем тази животворна топлина, имаме метаболизъм: Поредица от химични реакции, които се извършват в клетките на живите организми. Представете си метаболизма като двигателя на автомобил: той приема гориво (в нашия случай храна), изгаря го и използва получената енергия, за да произведе движение и топлина. Въпреки че хората не "изгарят" буквално храната си, за да използват нейната енергия, един от тези метаболитни процеси включва подобна, по-малко експлозивна реакция, наречена дишане. И подобно на открития пламък, тя също изисква кислород.

Как телата ни регулират температурата? 

Според статия от 2019 г., публикувана в Current Biology, близо 50% от калориите, които консумираме, отиват само за поддържане на телесната ни температура. За да се гарантира, че тази допълнителна топлина няма да бъде изгубена, имаме и многобройни адаптации, за да сме сигурни, че температурата ни няма да спадне твърде бързо.  

Чудили ли сте се някога защо ви побиват тръпки, когато е студено? Това е остатък от нашите космати предци бозайници, които са издували козината си, за да задържат топлината по-близо до кожата. А треперенето? Това е равносилно на развъртане на двигателя на автомобила, което раздвижва мускулите ни, за да отделят повече топлина. Именно този баланс на генериране и отвеждане на топлина определя основната температура на тялото ни. 

Освен това тялото ни автоматично свива притока на кръв към крайниците, като ръцете и краката, когато настъпи студ, така че да губим по-малко топлина към заобикалящата ни среда. Тъй като загубата на топлина се осъществява на границата между кожата и въздуха, колкото по-голяма е откритата повърхност, толкова по-голяма е вероятността да загубите трудно спечелената топлина на тялото си в студения зимен ден.

По същата причина хората с по-слабо кръвообращение на крайниците често имат по-трудно време да се стоплят, тъй като през тях преминава по-малко затоплена кръв от останалата част на тялото. 

Как се различава поносимостта към студ при отделните хора? 

Това съотношение между обема, който генерира топлина, и площта, която губи топлина, се отразява и на склонността ни към изстудяване. По този начин по-малкото тяло е склонно да губи повече топлина, тъй като има по-малък обем, за да компенсира сравнително по-голямата си площ.

И колкото по-малки ставате, толкова по-трудно е да се предотврати тази загуба на топлина. Вземете например свраките. Тези дребни бозайници, поради малкия си ръст, трябва да ускорят метаболизма си, който генерира топлина, така че сърцето им да изпомпва с над 800 удара в минута. В сравнение с тях средностатистическото човешко сърце бие бавно - само 60 до 100 пъти в минута. На всеки няколко часа те трябва да приемат обилна храна, за да не умрат от глад.  

Човешките деца, и особено бебетата, са много по-големи от свраките и се нуждаят от допълнително опаковане поради същата причина. Бебето губи топлина четири пъти по-бързо от възрастния, което води до много по-висок риск от хипотермия. 

Разликата може да бъде повлияна и от пола. Жените са по-студени от мъжете, тъй като обикновено имат по-малки тела. В проучване от 2021 г., публикувано в списание Energy and Buildings, изследователите установяват, че повечето от анкетираните жени се чувстват по-неудобно при леко ниски температури, отколкото мъжете, което се дължи на различната скорост на метаболизма и реакциите на потта. От друга страна, мъжете са склонни да се потят повече в жегите.  

Някои състояния, като хипотиреоидизъм и анемия, също могат да повлияят на отделянето на топлина. Известно е например, че хората с недостиг на желязо трудно регулират вътрешната си температура и генерират достатъчно телесна топлина. Това е така, защото хемоглобинът, протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислорода по тялото, за да активира вътрешната ни пещ, изисква желязо в изграждането си.   

Има ли някакви ползи от това да бъде студено? 

Все пак студът не винаги е нещо, от което трябва да се страхуваме. Изследователите са установили например, че по-ниските температури могат да спомогнат за по-добър сън. Хората с безсъние например обикновено имат повече проблеми с терморегулацията, т.е. с поддържането на хладно, когато се опитват да заспят. По-хладната стая или охлаждащата шапка също могат да помогнат на човека да заспи повече. (Учените отдавна са установили, че идеалната температура за сън е около 60-67 градуса по Фаренхайт).

Полезните и вредните храни при стрес
12 СНИМКИ
сладолед
чаша кафе
китайска храна
фреш сок

Междувременно, ако имате цели за отслабване, усещането за студ може да подтикне тялото ви да започне да изгаря по-енергично така наречените "кафяви мазнини". (Кафявата мазнина може лесно да бъде използвана за енергиен тласък, докато нейният аналог, бялата мазнина, има тенденция да се натрупва повече в тъканите ни).  Според проучване от 2012 г., публикувано в Journal of Clinical Investigation, изследователите са установили, че по-ниските температури карат тялото да превръща повече бяла мастна тъкан в кафява мазнина, която може да се използва за отопление.  

Треперенето също може да играе роля във връзката между мазнините и топлината. Според статия от 2014 г., публикувана в Cell Metabolism, треперенето в студа може да освободи хормони, които подтикват към загуба на мазнини. Освен това движението на мускулите изгаря калории, но учените предупреждават, че то вероятно не е сребърен куршум за неволите, свързани с теглото. 

Колко студено може да стане? 

Разбира се, умереността е от ключово значение, тъй като хипотермията представлява съвсем реален риск за тези, които трудно регулират телесната си температура. Въпреки това и реалността на нашите придирчиви тела, някои изключителни хора са се появили на първите страници на вестниците, пренебрегвайки тези биологични норми.

През 1980 г., в една студена нощ в Минесота, 19-годишната Джийн Хилиард буквално замръзва, след като е принудена да излезе от разбитата си кола след катастрофа. Тя е намерена само на 15 метра от дома на Уоли Нелсън, жител на града, който я отвежда в близката болница, очаквайки най-лошото. 

Температурата на Хилиард дори не била отчетена от термометъра на лекаря. По огромен късмет тя успяла да бъде реанимирана без трайни усложнения, може би благодарение на възрастта и доброто кръвообращение.  

Някои изследователи дори се опитват умишлено да предизвикат смразяващия ефект на замръзването. Криогенното консервиране има за цел да предизвика състояние на пълен застой в тялото чрез замразяването му. Някои от привържениците му се надяват един ден да използват технологията за създаване на човешки капсули на времето, които да могат да бъдат размразявани след десетилетия, надяваме се, когато бъдат разработени нови лекарства за заболяванията на клиентите. Засега обаче капсулите за съживяване остават само в сферата на научната фантастика. 

Източник: Discover Magazine

Добавете Вашия коментар

TOP