Защо мълчат така от централата на ГЕРБ?

31 Май 2023 | 07:58
0 коментара
Политика
България
Защо мълчат така от централата на ГЕРБ?
Вчера прокуратурата заявиха, че ще предложи на главния прокурор да внесе в Народното събрание искане за отнемане депутатския имунитет на Бойко Борисов заради разследването по БарселонаГейт. Последва гробно мълчание от партийната централа на ГЕРБ.

Никой от Борисовите “рицари” не излезе, за да защити честта на своя лидер с брифинг пред медиите. Логично е да попитаме на какво се дължи липсата на реакция, след като само преди около седмица Даниел Митов, Делян Добрев и още няколко души светкавично излязоха пред журналистите, за да обяснят, че прокуратурата се ползва за бухалка и умишлено държи дела на трупчета с цел оказване на политически натиск. Причината за това бе поисканият от прокуратурата имунитет на Делян Добрев. 

 

Още тогава от ГЕРБ заявиха, че “няма да позволят свалянето на имунитета на който и да било народен представител, докато текат обсъжданията и процеса на правосъдната реформа”. Тогава се дискутираха промените в НПК и ЗСВ, с които се въведе окончателно механизмът за разследване на главния прокурор.

 

"Това е опит да бъде разбито мнозинството в НС, което е готово да проведе съдебна реформа. Не можем да допуснем друга институция, която по закон няма право да се меси в политическите процеси, да променя волята на мнозинството. Днес е Делян, утре може да е Деница или някой друг от народните представители. Това не трябва да се допуска", заяви тогава Томислав Дончев.

 

Въпросът е как всичко това ще се отрази на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ, които в момента са в повратна точка - Мария Габриел “замрази” разговорите след разпространения от Радостин Василев запис от срещата на ПП. Въпреки това обаче има потенциал “ледената епоха”, както я нарече Габриел, да приключи, ако ПП-ДБ преосмислят формулата и състава на евентуалното ротационно правителство. Днес ПП-ДБ ще поканят на разговори ГЕРБ. 

 

ФрогНюз

Добавете Вашия коментар

TOP