Купувате си билет за автобус, поглеждате го и виждате, че вашето място е 13-то. Може би няма да ви направи впечатление, а може би ще се притесните леко за пътуването си. Решавате, че петък заминавате на почивка, защото попадате на неустоима оферта, но датата е… 13-ти. Ще се разколебаете ли?

Независимо, че разумът често надделява, проучвания сочат, че голяма част от хората се страхуват от числото 13 и символиката, която носи.

Почти всеки се е чувствал несигурен, що се отнася до това число и поне веднъж се е страхувал от петък 13-ти.

Вижте суеверия и факти свързани с числото 13 в нашата галерия

Съществува и фобия, свързана с числото, която се нарича трискайдекафобия или тердекафобия.

Знаем ли обаче на какво се дължи този страх?

Древен мит, отнасящ се до произхода на страха от "фаталното" число, е свързан със сборника със закони на вавилонския цар Хамурапи, живял в периода 1750 - 1686 г. пр.Хр. Според хората има символика във факта, че тринадесетият закон в сборника бил пропуснат.

Това, разбира се, може да се обясни много лесно - просто грешка при преписването в някой от ранните преводи. Всъщност законите в сборника дори не са номерирани.

Междувременно в античността математици и други учени боготворят числото 12, смятано за „перфектно“. Шумерите съставят бройна система, базирана на числото 12, която се използва за измерване на времето и до днес – повечето календари имат точно 12 месеца, денят се състои от две части по 12 часа.

В непосредствена близост до това „перфектно“ число, 13 се струвало на хората някак странно. Страхът от непознатото и човешкото въображение, играят роля и в две други теории за злокобността около „фаталното“ число.

Появата на тринадесети гост на две събития от далечното минало

е ключова за две от теориите около злото, пропито в 13. Първата теория е свързана с библията. Юда Искариотски, предателят на Иисус, се появява тринадесети на Тайната вечеря (последната вечеря на Исус с апостолите преди разпятието му).

Втората теория е от скандинавската митология – Локи, бог на злото и огъня, е тринадесетият гост на вечеря във Валхала. По-късно същата вечер Локи убива един от другите богове.

Изглежда, че страхът от „13“ произлиза от Запада

Някои култури, включително и древните египтяни, всъщност смятат числото 13 за щастливо. Други пък се страхуват от различни числа. Например в голяма част от Азия избягват цифрата 4.

Според проучване на Центъра за справяне със стреса и Института за фобии в Ашвил, Северна Каролина, повече от 80 процента от високите сгради в САЩ нямат тринадесети етаж. Голяма част от хотелите, болниците и летищата от своя страна избягват използването на числото за номериране на стаи и изходи.

В голяма част от Източна и Югоизточна Азия се среща тетрафобията

Поради страхът от цифрата 4 трудно ще откриете някой, който да я използва за каквото и да е. Това суеверие произлиза най-вече от сходството между звуците в китайския език и повлияните от него езици, където „четири“ и „смърт“ звучат по почти еднакъв начин.

Във видеото горе вижте защо хората се страхуват от петък 13-ти