Защо хората ненавиждат понеделниците?

30 Януари 2024 | 22:11
0 коментара
Любопитно
България
Защо хората ненавиждат понеделниците?

Източникът на ненавист към понеделниците трябва да се търси в областта на дълбинната психология, обясняват експерти. Според тях всеки човек има собствена причина да приема негативно понеделниците, но в глобален смисъл това се проявява еднакво. Основната причина е в емоционалната памет на човека. 

Тя е така устроена, че дори забравяйки за източника на неприятности, у хората на подсъзнателно ниво все едно си остава едно негативно усещане, което продължава периодично да ни тревожи. 

„На подсъзнателно ниво у нас се е насложило усещането, че понеделникът – това е очакване на напрежение, затова ни се иска по-бързо да се избавим от такова усещане“, обясняват психоаналитици. И допълват, че тенденцията, поради която понеделниците предизвикват напрежение де факто при всички нас до голяма степен е свързана с отрицателните емоции от детството. 

За едно малко дете, което родителите оставят при бавачката или при баба му, а самите те отиват на работа, именно защото е настъпил понеделникът, това е неразбираем процес. Какъв понеделник? Каква работа? То се разстройва и преживява случващото се както може. А по-нататък пак от понеделниците започват детската градина, училището, студентският живот, работата. Т.е., този ден винаги е свързан с някакви емоционални преживявания, поясняват психоаналитици. 

Като пример те посочват и случаите, когато родителите плашат учениците с идващия понеделник. Вместо да им позволят да се поразходят и позабавляват с връстниците си в неделя вечер, те ги принуждават да подготвят уроците за понеделник. 

Родителите често плашат децата си с понеделниците. Казват им: вече е неделя, а ти се търкаляш в леглото и нищо не правиш. И в понеделник ще идеш в училище неподготвен. Разбира се, у детето неволно се формира вътрешно напрежение и страх пред понеделниците. А с възрастта това има друго отражение. Ако искате да се срещнете с приятели, то нека да е в събота. Ако  опитате да поканите някого на гости в неделя, реакцията е една и съща: не, не, утре трябва да ставаме рано, понеделник е тежък ден, имаме много задачи…

Смъртоносните инфаркти са по-чести в понеделник?Смъртоносните инфаркти са по-чести в понеделник?Смъртоносните инфаркти са по-чести в понеделник?

Всички го правим. Но омраза  към понеделниците или към всякакви други дни от седмицата може да  възникне и заради различни житейски ситуации. Например загуба на близък или сериозна травма също могат да се насложат негативно у човека на подсъзнателно ниво.  

Как да престанем да се страхуваме и тревожим от понеделниците? 

С психоанализа, казват експерти, като е важно да осъзнаем какво е изиграло ролята на пусков механизъм за такова отношение към един най-обикновен ден. „Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се“, т.е., нужно е да разберете самите себе си и да откриете онзи начин на адаптация, който е максимално ефективен за вас“, смятат те и препоръчат да не започваме никакви нови и отговорни задачи в началото на работната седмица, по-добре да ги отложим за някой от следващите дни.

Един топ мениджър на голяма компания постоянно насрочвал срещите със своите колеги в понеделник. И винаги тези съвещания завършвали с конфликти. Когато този мениджър бил посъветван от психоаналиник да насрочи срещата за вторник, веднага всичко си дошло по местата: никакъв негатив, доброжелателни работни отношения.

И, ако все пак ви предстои да решавате в понеделник сложни задачи, поне отложете срещите за втората половина на деня, съветват психолози. Към този час вашата психика ще успее да се настрои и адаптира към работа в този „неприятен“ понеделник./Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP