Защо Facebook смени името си на Meta?

29 Октомври 2021 | 07:11
0 коментара
Общество
Защо Facebook смени името си на Meta?

Facebook вече е Meta. Но не точно. Всъщност ходът на компанията не е особено изненадващ, макар че тя е обвинявана, че го прави, за да се "скрие" от скандалите, които има около нея.

Това няма как да стане нито ще промени позицията на хората спрямо компанията. Целта на Facebook е друга. През последните години компанията натрупа множество бизнеси - WhatsApp, Instagram, Oculus, Messenger.

Освен това по-рано тази година тя обяви много амбициозни планове за своето бъдеще. Марк Зукърбърг предвижда изграждането на цяла нова платформа, която комбинира виртуална и добавена реалност, като ще позволява на хората да използват интернет по изцяло нов начин и за всякакви дейности.

Името на тази платформа е Metaverse - метавселена. Именно това е и новото име на компанията. Ходът е сходен с този на Google отпреди няколко години. Тогава компанията обяви, че обединява всичките си бизнеси в холдинга Alphabet.

Facebook също натрупа доста бизнеси и има амбицията да ги обедини в метавселената си някой ден. Затова преименуването на основната компания е логичен ход. Той няма да доведе до рязко подобрение на репутацията ѝ, а е подготовка за желанието на Facebook да преобрази интернет.

Решението на Facebook да се преименува точно сега е по-скоро опит на Зукърбърг да покаже, че компанията няма да промени плановете си и хода си на развитие заради скандалите. Това също е очаквано поведение от нея, тъй като тя запазва твърда позиция, че не е нарушавала правила, че не е приоритизирала печалбите над благосъстоянието на потребителите и че не е пренебрегвала резултатите на проучванията си.

Освен това имената на самите продукти не се променят. Социалната мрежа продължава да се казва Facebook. Instagram ще си остане Instagram и т.н. Голямата промяна ще е най-вече за Oculus, която ще бъде влята в бранда Meta, но и това не е изненада, като се има предвид, че именно технологиите за виртуална реалност на Oculus са в основата на метавселената на Facebook.

Така промяната на името е по-скоро символична - началото на трансформацията на компанията, което е голямата амбиция на Зукърбърг - тя да бъде "метавселенска компания" с множество всеобхватни проекти, които един ден да обедини в своята нова платформа. Vesti.bg Редактор: Мартин Дешев

Добавете Вашия коментар

TOP