ЗАРАЗАТА ПЪЛЗИ, А ИМАШ ЛИ ПАРИ? 100 лева и разбираме за коклюш!

01 Май 2024 | 11:24
0 коментара
Общество
България
ЗАРАЗАТА ПЪЛЗИ, А ИМАШ ЛИ ПАРИ? 100 лева и разбираме за коклюш!

Минимум 100 лева излиза диагностиката на коклюша, показа проверка на „Здраве с Телеграф“. Цената може да стигне до 150 лева в зависимост от лабораторията.

Методи

Има две методики на диагностика. Едната е PCR с вземане на материал от назофаринкса. Той трябва да се направи в първите дни от началото на заболяването. PCR-ът е с чувствителност между 70 и 80% и то при най-малките дечица. При възрастните, които се изследват на 3-4 или 5 седмица от началото на заболяването, той е с доказателствена стойност около 20%. Другите 80% могат да дадат фалшиво негативен резултат. PCR-ът е на цена от 45 до 85 лева.

Другият вариант е болните да си правят кръвни изследвания, с които да се потърсят антитела за остра или прекарана инфекция. Към момента малко лаборатории предлагат тези изследвания, показа проверка на „Здраве с Телеграф“. Те се правят в по-късните етапи на болестта. Серологичните тестове за коклюш са препоръчителни през втората, третата и четвъртата седмица от началото на заболяването. Около 30 лева струва изследването за Bordetella pertussis Toxin IgA, което показва наличието на остра инфекция. Такава е и цената за Bordetella pertussis Toxin IgG, като изследването показва вече прекарано заболяване. 

Излиза, че за двете изследвания трябва да се бръкнем поне стотарка.  

Лечение

Ако магарешката кашлица бъде разпозната своевременно при малки деца, и се започне терапия с антибиотик в рамките на първите няколко дни от оплакванията, то това подобрява прогнозата и скъсява периода и тежестта на заболяването, отбелязват специалистите. Антибиотикът унищожава съответната бактерия и не дава възможност да произведе допълнително количество токсин. Препоръките на Европейското дружество по инфекциозни болести е да се дава антибиотик до 4-та седмица от началото на оплакванията. Той не може да повлияе симптомите на един развил се вече коклюш, но унищожава бактерията в гърлото и по този начин болният не заразява околните. Ако сме в контакт с доказано болен, се препоръчва профилактика с антибиотик, която е с продължителност от 7 дни. Заболелите от коклюш у нас продължават да растат. Техният брой мина 600. Само за отминалата седмица са регистрирани 291 случая. 

Безплатни тестове за диабет във Варна

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе в периода 13-30 май в МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия. 

Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора, които са над 18-годишна възраст, и са с вече поставена диагноза захарен диабет. 

Кампанията е насочена към хора, при които вече има поставена диагноза захарен диабет, не успяват да поддържат нормални нива на кръвна захар и нямат изследван гликиран хемоглобин в последните 6 месеца. Тестът и консултацията ще се извършват по график от лекар ендокринолог. 

За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на следните телефони: 052/386 396 или 052/386 339. 

Изследването на гликирания хемоглобин е надежден показател за контрол на захарния диабет. Тестът не изисква да сте гладни или друга предварителна подготовка. За изследването се ползва капка кръв от пръст. Отнема няколко минути и резултатът е видим веднага, поясняват специалистите и апелират пациентите да носят и предходни лабораторни изследвания и друга медицинска документация.Телеграф/Милена Димитрова

Добавете Вашия коментар

TOP