Заради решение на ВАС: Стопираха конкурсите за директори на 22 училища в Пиринско

12 Август 2022 | 17:33
0 коментара
Общество
Заради решение на ВАС: Стопираха конкурсите за директори на 22 училища в Пиринско

Конкурсите за директори на 22 училища в Благоевградска област са стопирани, след като Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебен спор действието на Наредба № 16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование, издадена на 1 юли 2022 г. от бившия министър на образованието и науката акад. Н. Денков и е обнародвана на 5 юли.

Както „Струма” писа, на 7 юли, два дни след като наредбата на образователния министър беше обнародвана, Регионалното управление на образованието в Благоевград обяви конкурси за заемането на длъжността директор на 22 образователни институции в Пиринско. Процедурата бе задействана, за да се търсят директори на училища, чиито досегашни ръководители са били временно изпълняващи длъжността и/или отговарят на условията за пенсиониране.

Сред пенсиониращите се са директорът на Гимназията по туризъм в Банско Стефка Христова, на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград Марин Митов, на Обединеното училище в Долно Осеново Лиляна Качулска, на СУ – Абланица Мехмед Имамов. Право да се пенсионират са придобили и ръководителите на ОУ – Копривлен Александър Белчев, на ОУ – Ваклиново Камен Беров, на ОУ – Горно Драглище Бойко Пукнев, на ОУ – Годешево Илия Хаджиев, на ОУ – Баничан Магдалена Робева.

Конкурси бяха пуснати в училищата, чиито директори са временно изпълняващи длъжността, като Професионалната лесотехническа гимназия в Банско, СУ „Братя Каназиреви“ – Разлог, Вечерната и Техническата гимназия в Сандански, училищата в Брезница, Плетена, Склаве, Борово, Кресна, петричките ІІІ ОУ, Профилираната гимназия, Професионалната гимназия по икономика и туризъм.

При създалата се ситуация конкурсите са спрени до решаване на съдебния спор. Решението на ВАС не е окончателно и подлежи на обжалване пред 5-членен състав./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP