Започва съборът на народното творчество в Копривщица

06 Август 2022 | 09:02
0 коментара
Култура
Започва съборът на народното творчество в Копривщица

Копривщица е домакин на Дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество.

 

Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август във възрожденския град. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). Тържественото откриване ще се състои на Централната сцена от 10 часа днес.

По регламент ХІI Национален събор на народното творчество преминава през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап, който приключва до 15 юни 2022 г., се провежда във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват експерти от ИЕФЕМ – БАН.

Излъчените от областите изпълнители се представят на националния етап в Копривщица. До 1 юли 2022 г. в Министерството на културата и в Община Копривщица постъпва информация за точния брой на участниците от отделните региони със съответните програми и времетраене на изпълненията. Съборът протича с изяви на 7 сцени. На всяка сцена се формира до петчленно жури.

От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

В две поредни години дванадесетото издание на събора бе отлагано във връзка със сигурността на хората по време на кризата, причинена от COVID-19. През 2020 г. Националният съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата прие Статут за провеждането на Събора, а през 2022 г. бе утвърден и Регламент.

Два допълнителни влака по направлението София - Бургас - София през Подбалканската железопътна линия ще пътуват на 6-ти и 7-ми август. БДЖ ще осигури допълнителните влакове по повод на провежданите през тези дни XII национален събор на народното творчество в Копривщица и Spice Music Festival в Бургас. Композициите на тези влакове ще бъдат съставени от общо шест вагона, като по този начин националният железопътен превозвач ще предостави още една възможност за меломаните и любителите на българския фолклор да пътуват с влак както до мястото на самото събитие, така и да се придвижат в обратното направление след края на фестивалните дни.

Допълнителните влакове, които ще се движат на 6-ти и 7-ми август, ще пътуват със следното разписание:

•Бързият влак № 3691 от София за Бургас ще потегля от Централна гара София в 08:00 ч., в гара Копривщица ще спира в 09:56 ч. и ще пристига в Бургас в 14:00 ч.;

•Бързият влак № 3692 от Бургас за София ще тръгва от гара Бургас в 15:00 ч., ще заминава от гара Копривщица в 19:23 ч. и ще пристига в София в 21:05 ч. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP