Започва дългоочакваният ремонт на ГКПП „Станке Лисичково“

18 Юни 2023 | 10:58
0 коментара
Общество
Благоевград
Започва дългоочакваният ремонт на ГКПП  Станке Лисичково

Цялостна реконструкция и модернизация започва на пункта на границата със Северна Македония - Станке Лисичково. Ремонтът на пункта официално започва от 21 юни. В момента текат подготвителни дейности.

"Ще бъдат изградени 6 трасета - 3 на вход и 3 на изход. Ще бъдат построени  нова административна сграда на два етажа, сгради за щателна митническа проверка на товарни и леки автомобили, сграда за обществени санитарни възли, работни кабини, площадка за последващо разполагане на рентгенова система, два броя дезинфекционни площадки, две дървени къщи за кучета върху бетонова площадка, бетонова площадка за хладилен контейнер, довеждащ водопровод и резервоар за питейно- битови нужди“, обясни отговорникът за обекта от софийската фирма - изпълнител „Каро трейдинг“ Грети Алексова.

Стойността на обществената поръчка е над 15.4 млн. лв. без ДДС, като финансирането е осигурено от бюджета на Агенция „Митници“.

Целта е да се увеличи пропускливостта на пункта и да се намали времето за проверка на пътуващите.

Преди два месеца бившият зам.-министър и бивш областен управител Николай Шушков каза, че ГКПП "Станке Лисичково" е опасен. На пункта 70 години не са извършвани сериозни ремонтни дейности. Ламаринената покривна конструкция бавно се разпада, мазилка пада от административната сграда, а лентата за преминаване и контрол е една - и за камиони, и за коли.

Очаква се до една година на мястото да има един модерен европейски пункт. /БНР

Добавете Вашия коментар

TOP