Започва акция Зима, глобите за неизправност на автомобила са от 50 до 500 лева

15 Ноември 2023 | 10:47
0 коментара
Криминално
България
Започва акция Зима, глобите за неизправност на автомобила са от 50 до 500 лева

Започва традиционната акция “Зима”. У нас тя ще е за 29-ти път, обяви председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев.

В последните три сезона тежките катастрофи стават все по-вече, посочи той.

По думите му миналата зима са загинали 157 човека. Касапницата на пътя трябва да спре, каза Панчев.

БТАДимитър Мичев от „Пътна полиция“ заяви, че тази година ще има нулева толерантност към всеки нарушител. В момента близо 10 000 човека имат права да пишат актове.

Всекидневно 770 екипа работят в страната, а 10 процента от тях са в София.

Акцията е разделена на три етапа. 

В първия фокусът е върху автомобилите, във втория върху пешеходци и пътници, а в третия върху безопасното шофиране.

Глобите 

По време на акцията ще бъдат налагани глоби от по 50 лева глоба за гуми с грайфер под 4 мм. Оказва се, че глобите може да стигнат до 500 лева в зависимост от риска и неизправностите по автомобила. 

„Автомобилна администрация“ ще проверява техническата годност на камиони и автобуси. Акцент тази година ще е транзитният трафик. С всяка година той расте, показва статистиката.

От 27 ноември до 2 декември всички центрове на Съюза на българските автомобилисти (СБА) и сервизите на вносителя на автомобили „Мото-Пфое“ ще извършват безплатна проверка на колите за зимата.


Мария Ботева от “Пътна полиция” отчете, че миналата година в рамките на акция “Зима” са проверени 128 159 превозни средства. Леките коли са над 108 хиляди, 15 941 камиона също са били проверени.

Почти 5000 са констатираните неизправности. Най-честата нередност е неизправност на светлинните системи. В 168 случая са установени износени или разкъсани гуми.

Съставени са над 8000 акта, издадени са над 36 000 фиша. Спрени са от движение 397 коли.

/дарик, сн: архив бгнес

Добавете Вашия коментар

TOP