Започна се: 3-ма шофьори, заловени пияни и дрогирани зад волана в Благоевград, са първите, които губят автомобилите си

10 Август 2023 | 12:03
2 коментара
Криминално
Благоевград
Започна се: 3-ма шофьори, заловени пияни и дрогирани зад волана в Благоевград, са първите, които губят автомобилите си
Трима шофьори, заловени зад волана след употреба на алкохол или наркотици при акция на полицията в Благоевград, ще са първите, които ще се разделят с колите си след новите промени в НК. Съгласно измененията, гласувани от депутатите, автомобилите на шофьори, употребили алкохол над 1,2 промила или наркотични вещества, се конфискуват в полза на държавата. Измененията в Наказателния кодекс са вече факт от миналия петък, когато бяха публикувани в брой 67 на „Държавен вестник”.В Благоевград има вече образувани 3 наказателни производства. След привличане на шофьорите като обвиняеми ще бъдат наложени обезпечителни мерки – запори на автомобилите”, заяви за „Струма“ зам. административният ръководител на Районна прокуратура – Благоевград Елица Калпачка.


Автомобилите се конфискуват с решение на съдилищата. След окончателния съдебен акт отнетите автомобили ще се съхраняват най-вероятно в полицейски складове, след което НАП ще ги обявява на публична продан.Във вчерашния полицейски бюлетин на ОД на МВР – Благоевград бяха посочени 3 случая с шофьори, при които двама са заловени да карат с над 1,2 промила алкохол и един дрогиран. По случаите са образувани бързи производства, докладвани са на прокуратурата, а автомобилите подлежат на конфискация съгласно новите промени в НК.

На 08.08.2023 г. около 15.00 часа на бул. „П. К. Яворов“ в Благоевград е спрян за проверка лек автомобил „Форд Фокус“, управляван от 37-годишен мъж от Благоевград. При извършения тест с техническо средство е установено, че водачът е управлявал МПС след употреба на алкохол 2,54 промила. На водача, който е задържан във 02-ро РУ – Благоевград, е съставен акт и му е издаден талон за медицинско изследване.


На 08.08.2023 г. около 14.30 часа на ул. „Ал. Стамболийски“ в Благоевград е спрян за проверка лек автомобил „Опел Астра“, управляван от 33-годишен мъж от Благоевград. С техническо средство е установено, че водачът е управлявал МПС след употреба на наркотично вещество – канабис. Съставен е акт на водача, който е отказал кръвна проба и е задържан със заповед за 24 часа. По-късно в помещение в дома на задържания полицейски служители са открили найлонова чанта със зелена тревиста маса с тегло 16,76 грама, електронна везна и зарядни пълнители за електронни цигари, съдържащи наркотични вещества. Случаят е докладван в прокуратурата, работата продължава.

На 08.08.2023 г. около 10.45 часа в гр. Гоце Делчев, на ул. „Христо Ботев“, е установен 54-годишен неправоспособен водач от Гоце Делчев, който управлявал лек автомобил „Форд Фокус“ след употреба на алкохол 2,17 промила. Лицето не е дало кръвна проба, задържано е за 24 часа. Интересното е, че новата алинея 5 към член 343 „б” мина незабелязано, тъй като след гласуването на промените в НК бе обърнато внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя.


Интересното е, че новата алинея 5 към член 343 „б” мина незабелязано, тъй като след гласуването на промените в НК бе обърнато внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя. Ето какво гласи ал. 5: „В случаите по ал. 1-4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението, и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик – да присъди равностойността му”.


Ето какво гласи ал. 5: „В случаите по ал. 1-4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението, и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик – да присъди равностойността му”.

Ето и кои са четирите случая, описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:

1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също от 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.

2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът и се налагат от 1 до 5 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.

3. Ако управлявате автомобил след употреба на „наркотични вещества или техни аналози“. Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.

4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, от 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. /Струма бг
 

Добавени коментари

Марио Асьов публикува:
10 Август 2023 | 16:49
Участъка в Якоруда скриха преписките на Николай Голомехов и Салих Мустафа. Те са чадър на наркоманите и на Ахмед Ахмед. Кой ще ги накаже ? Те са недосегаеми. Има ли закони за тях. Строги мерки. Дисциплинарни наказания. Полицаите се превърнаха в най големите чадъри на наркодилърите, защото получават процентче...
Мердие Осман публикува:
10 Август 2023 | 14:52
Хора от община Якоруда, разберете, че има тайна новият кмет да остави на същите постове в общината Беда, Магда и Карафеиз .. Това е недопустимо. Бъдете будни, а не в кома, в която вече 20 г ви държат. Не позволявайте ПРОМЯНАТА, да стане ПОДМЯНА.

Добавете Вашия коментар

TOP