Започна проверка в Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград

06 Октомври 2017 | 16:06
0 коментара
Общество

Започна проверка в Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград.

Ревизията трябва да приключи до 25 октомври, информираха от синдикалната организация на СБУ в града.
Проверката е назначена от образователния министър Красимир Вълчев по настояване на синдикалните лидери на КНСБ и КТ "Подкрепа" в Благоевград Бонка Ичкова и Ирина Андонова.

В документите и финасовите сметки на Центъра ще "ровят" специалистите от Регионалното управление на образованието в Благоевград, ръководени от началника Ивайло Златанов.

Припомняме, че преди седмица Бонка Ичкова и Ирина Андонова излязоха с гневно писмо пред медиите, ресорнияния министър, депутати и пред премиера Бойко Борисов. В него синдикалистите изтъкнаха, че Центърът за личностно развитие се феодализира от заместник-кмета по хуманитарните дейности Христина Шопова.

Таксите, които заплащат децата, посещаващи школите в ЦЛРДБ, са незаконни, категорични са Ичкова и Андонова. "Общината не може да начислява такси за дейности, финансирани от държавата. Няма анализ за формирането на тези суми. За какво отиват тези пари, не се издават фактури или касови бележки. Именно поради тези и други проблеми, настояваме за пълна финансова и документна проверка от МОН", се посочва в сигнала до МОН.

Жалбоподателите посочват и факти за неправомерни назначения. Заемащият длъжността домакин в Центъра получава много по-високо възнаграждение от педагогически специалист. Длъжността финансов контрольор е трансформирана в заместник-директор на заплата 1063 лева. На този щат е назначена съпругата на другия заместник-кмет в Благоевград Иво Николов, изтъкнаха синдикалните председатели в отвореното писмо.

По този повод депутатът от БСП Николай Бошкилов внесе парламентарно питане към министър Вълчев, тъй като писмото бе адресирано и до него.

На пресконференция този понеделник Бошкилов изтъкна, че е наложителна цялостна проверка по изнесените данни и настоя чрез медиите кметът Атанас Камбитов да отстрани от поста Христина Шопова, докато трае финансовата и документна ревизия.

"На петъчния парламентарен контрол министър Вълчев не отговори на питането. Надявам се това да стане следващата седмица. Разбрах за започналата проверка. Не съм удовлетворен от начина на извършването й. Възложена е на началника на РУО-Благоевград Ивайло Златанов. Знаете, че той е общински съветник в Благоевград, а също така е председател на образователната комисия в местния парламент. Ние настояваме за финансова проверка от МОН", коментира депутатът Николай Бошкилов.

Добавете Вашия коментар

TOP