Заплатите на общинските съветници в Благоевград остават около 1 300 лв

08 Декември 2023 | 13:35
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Заплатите на общинските съветници в Благоевград остават около 1 300 лв
Заплатата на благоевградските общински съветници остава без промяна ако Проектоправилникът на местния парламент бъде приет във варианта, предложен от комисията, съобщи на пресконференция общинският съветник и председател на Временна комисия за подготовка на проект на Правилник за организацията и дейността на общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация Антоанета Богданова.
По думите ѝ на днешното заседание на комисията, сформирана за изработване на правилника, е взето решение да отпадне минималния праг от 35 % и да се запази досегашния размер на възнагражденията.
"В обявеният 14-дневен срок за предложения за промени получихме 9 предложения и становища, част от които бяха свързани със заплатите на председателя на Общински съвет и общинските съветници. Други от тях бяха за по-голяма публичност в работата на Общински съвет и комисиите. Свършихме много работа и приехме всички разумни предложения", каза още тя.
От своя страна председателят на Общински съвет Радослав Тасков благодари за добрата работа на комисията, както и на всички, отправили предложения за промени в правилника.
Той подчерта, че Общински съвет Благоевград мандат 2023 - 2027 година ще бъде максимално отворен към обществото, което ще позволи на хората да имат преки наблюдения върху тяхната работа.
По въпроса с възнагражденията на общинските съветници, Тасков апелира да се сложи край на всички спекулации и да не се омаловажава труда на колегите му, които не само участват в заседания и комисии, но също така работят на терен за разрешаването на възникнали проблеми.
"Никога в последните 12 години общински съветник не е получавал максималното възнаграждение, предвидено в Закона. Винаги сме подхождали с разум и никога не сме имали заплати, които да са максимума.
Дори по времето, когато заплатата се определяше от средната брутна заплата, която по онова време беше около 1 300, общинските съветници взимаха по около 600 лв.", коментира той.
Председателят на местния парламент допълни, че предстои много работа, предвид трудната финансова ситуация в общината, но подчерта категорично, че общинските съветници са готови да се съберат винаги, когато трябва да се вземат спешни и важни решения за бъдещето на Благоевград!

Добавете Вашия коментар

TOP