Заплахи и словесни престрелки белязаха срещата за мърсния въздух в Благоевград

30 Януари 2020 | 16:11
1 коментара
Общество

Напрегната среща между граждани, институции, собственици на Биотец „Рубин“ в присъствието на кмета инж. Румен Томов, зам. кмета по строителството Терзиев и председателя на ОбС Андон Тодоров.

Срещата бе част от поетия от кмета на Община Благоевград инж. Румен Томов ангажимент за съдействие със справянето с един от най – важните проблеми за нашия град – замърсяването на атмосферния въздух и в частност – дейността на Био ТЕЦ „Рубин“, находящ се в Първа промишлена зона на гр. Благоевград, собственост на „Рубин 08“ ООД, с предмет на дейност – производство на електрическа енергия от биомаса (слънчогледови люспи).

Добре замислената идея за работна среща на представители на институциите, които в рамките на своите компетентности упражняват контрол върху дейността на дружеството се превърна в махленска свада на обиди и упреци от двете страни в лицето на Протестно движение „НЕ ИСКАМ ДА ДИШАМ САЖДИ В БЛАГОЕВГРАД и собствениците баща и син Личеви.

В началото на срещата всяка една от институциите в лицето на БД „ЗБР“ – БЛАГОЕВГРАД, РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – БЛАГОЕВГРАД, РДПБЗН – БЛАГОЕВГРАД, РИОСВ – БЛАГОЕВГРАД, НАЦИОНАЛЕН СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ изказаха становища какви проверки и какви нарушения са констатирали до момента, като през цялото време бяха прекъсвани с нецензурни упреци от сина и баща Личеви.

Достояние на гражданите стана истината, че през 2019 г. Благоевград за първи път е влязъл в групата на чистите градове въз основа на световни норми за замърсяване.

Сергей Лазаров, Иван Кацарски-Ванцата и Злата Ризова представляваха недоволните граждани, шефове на институции цитираха направени проверки на Био ТЕЦ “Рубин” и наложени санкции през последните 3 години за констатирани нарушения.

Собственикът на Био теца Илиан Личев определи срещата като поръчкова, тенденциозна и политически терор за бизнеса му, а подробните справки на контролните органи посочиха, че средно годишно причина за замърсяването на атмосферния въздух в Благоевград в 59,4 % е от бита на хората, 39, 1 % от транспорта и едва 1,5 % от промишлеността.

Словесните престрелки между Сергей Лазаров и Илиян Личев на финала на срещата завършиха със заплахи от двете страни за организирани протести.

Пръв от срещата, тъй като не издържа на ниското ниво и излезе бе Андон Тодоров, след което кмета заяви, че я прекратява, тъй като се стигна до много ниско ниво на общуване.

Така и не се стигна до нормален разговор и някакво решение и за двете страни.

Добавени коментари

ДАААА публикува:
30 Януари 2020 | 16:27
Този пушилник от Струмско е десет пъти по-замърсяващ, но за там нито дума. Изгонен от Разлог и тук му "Свършили работа". Бриндо пиши нещо за пушилката в Струмско.

Добавете Вашия коментар

TOP