Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес откриха Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол.

Съвместната група е единствена по рода си форма за надзор над функционирането на Европол от страна на Европейския парламент, съвместно с националните законодателни институции. Това е втората среща на групата след нейното учредяване, съобщиха от НС.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов отбеляза, че днешната среща е събрала повече от 130 парламентаристи от 27 национални законодателни институции.

„Темата за Западните Балкани намира място като акцент в работата на Европол“, заяви Цветанов.

Той призова на днешната среща да вземат това историческо решение, което е ключово, за да може да се осъществява необходимият парламентарен контрол върху дейността на Европол.

„Трябва да получим всичко заедно, усилията страните от Западните Балкани да имат сигурно бъдеще и да запазят евроатлантическата си ориентация, означава много за всички нас.

 

„Днешната ни среща цели да приемем правилника за работата на Европол, трябва да положим всички усилия, за да успеем да постигнем тази своя цел и Европол да бъде онази могъща институция, която ние всички искаме да бъде", заяви председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес.

Той благодари на представителите на националните парламенти и на евродепутатите за тясното сътрудничество за провеждането на Срещата на СГПК на Европол.

Във форума участват представители на законодателните институции на 27-те страни-членки на ЕС, както и девет евродепутати, подчерта Клод Мораес.