Западна и Северна България се събудиха днес със снежна покривка

30 Ноември 2020 | 08:30
0 коментара
Общество

Западна и Северна България се събудиха днес със снежна покривка. Сняг заваля в София, Разград, Перник, Кюстендил.

През деня на юг ще превалява дъжд, на места примесен със сняг. В северната половина на страната ще вали сняг. В ранния следобед в западните райони валежите ще спират, но на изток ще продължат до късно през нощта. Температурите в топлата част на денонощието ще се колебаят между нула и 5 градуса.

Снежната покривка в по-голямата част от страната няма да надвиши 5 см. В централните и източните райони на Дунавската равнина обаче снегът ще е обилен и ще натрупа до 10-15 см, в областите на североизток - с локални натрупвания до 20 см. Снегът на изток ще е мокър и тежък, и ще създава условия за прекъсване на електропроводи и счупване на клони на дървета. Силният вятър пък е предпоставка за снегонавявания. Валежите от дъжд и ниските температури ще създават опасност от поледици. За цялата страна е в сила жълт код за опасно време.

Продължава силният снеговалеж в столицата. Екипите на снегопочистващите фирми са на терен, 152 машини обработват пътните платна, почистват се спирки и подходи към подлези. Приоритетно се обработват със соли против заледяване улици, по които се движи градският транспорт, главни улици в кварталите, както и стръмни и опасни участъци, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Към момента колите на градския транспорт изпълняват всички маршрути.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) призоваха шофьорите да тръгват на път единствено с автомобили, готови за зимни условия. 

АПИ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.Източник: NOVA  

Добавете Вашия коментар

TOP