”Заминалият” Пеевски придоби дяловете на майка си в 4 компании

20 Май 2016 | 04:23
0 коментара
Политика
”Заминалият” Пеевски придоби дяловете на майка си в 4 компании
Делян Пеевски

Точно един месец след като премиерът Бойко Броисов заяви, че Делян Пеевски ”си отива, напуска страната”, депутатът от ДПС реши да го опровергае с делата си. Във вторник той е подал две декларации пред парламентарната комисия за конфликт на интереси, от които става ясно, че е придобил дяловете на майка си Ирена Кръстева в четири компании. Не става ясно дали става въпрос за покупка или дарение, както бяха придобити първоначалните му дялове в компаниите.


Така чрез допълнителните 50% от "Балканска медийна компания", "Био Уотър" и "Био Уотър Инвестмънт" и 10% от "НСН Инвестмънт" депутатът от ДПС става едноличен собственик на четирите дружества, съобщава Фрог нюз.

Компанията "Балканска медийна компания" е собственик на десетки имоти в София и провинцията (в т.ч. и прочутият парк-хотел Берлин, който Пеевски използва за своя база), а освен това държи 100% от "Нова Българска Медийна Група Холдинг", която от своя страна е собственик на дружествата, издаващи вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Борба", "Меридиан Мач".

През дружеството "НСН Инвестмънт", на което Пеевски вече е едноличен собственик, той участваше в "Булгартабак Холдинг" , фабриката "Юрий Гагарин", придоби контролен дял в "Техномаркет", както и сградата на bTV в "Манастирски ливади" и възнамеряваше да приватизира "Химко- Враца".

За дейността на другите две компании, които депутатът от ДПС вече притежава на 100% - "Био Уотър" и "Био Уотър Инвестмънт", няма публична информация.

Макар и декларирани пред парламента, досега сделките на са отразени в Търговския регистър. Поне за промените в контрола на дружествата с ограничена отговорност това е задължително да стане в седемдневен срок. Тъй като декларацията за тях е от 12 май това означава, че най-късно до утре 19 май би трябвало да бъде подадено заявление до Агенцията по вписванията. За "Българка медийна компания", която е акционерно дружество, това изискване на важи и промяна може да се види, чак при следващо общо събрание, пише още "Капитал".

В края на миналия месец Пеевски декларира, че е продал дяловете си в три чуждестранни дружества - Richi International Ltd, Redwood Capital Ltd и Uno de senso Group Ltd. Той остава собственик на дружествата Al Entisar General Enterprises и Intrust Ltd. За нито една от тези компании не се намира информация, тъй като в декларациите си депутатът от ДПС не посочва данни, които да помогнат индивидуализацията на тези дружества.

Депутатът от ДПС не се е появявал в парламента от март месец. От края на февруари той е с охрана от НСО, след като полицията разкри, че е бил подготвян атентат срещу него.

Добавете Вашия коментар

TOP