Зам.-министърът на МРРБ Н. Шушков разпореди проверка на водопровода на якорудското с. Черна Места по сигнал за некачествена подмяна

18 Декември 2022 | 21:38
2 коментара
Общество
Зам.-министърът на МРРБ  Н. Шушков разпореди проверка на водопровода на якорудското с. Черна Места по сигнал за некачествена подмяна

Държавата изпълни ангажимента си за трансфер на 364 889 лв., сега чакам от РДНСК и АВиК доклади за какво са похарчени парите, коментира бившият областен управител

Разпоредително писмо до Асоциацията по ВиК в Благоевград и РДНСК е първият подписан в качеството му на зам. министър на регионалното развитие акт от бившия областен управител на Благоевград Николай Шушков. С него Шушков нарежда да се извърши незабавна проверка на водоснабдяването на якорудското с. Черна Места предвид сигнала, получен в министерството, от Али Юмер Али за настъпила отново водна криза в селото в резултат на некачествени строителни дейности, извършени при подмяната на довеждащия водопровод.

Според автора на сигнала водата непрекъснато спира, а когато дойде, е с качество, което я прави абсолютно негодна за пиене.

За резултатите от разпоредените проверки Н. Шушков очаква информация в министерството и напомня на адресатите, че трябва да информират за тях и жалбоподателя.

Според зам. министъра МРРБ си е изпълнило задължението за финансиране на водопровода, а за качеството му трябва да отговорят ВиК и РДНСК.

„В изпълнение на Решение № 711/30.09.2022 г. на МС за одобряване на Списък на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления за целево финансиране между МРРБ и Община Якоруда е подписано споразумение № РД-02-30-127/26.10.2022 г. за трансфер на стойност 364 889 лв. за изпълнение на обект „Реконструкция на водохващането и довеждащия водопровод за село Черна Места“, обясни Шушков. 50% от сумата е преведена по сметка на общината, а останалите 50% ще бъдат преведени до края декември 2022 г.“.

Според наши източници в сряда, 14 декември, РДНСК – Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” са направили проверка на място в с. Черна Места и са замервали направения изкоп, в който се полагат тръбите. По непотвърдена официално информация са открити и нарушения – тръбите се слагат в по-плитък изкоп от изискванията на техническата спецификация на обекта, а под тях не са открити подложки, върху които трябва да легнат. До вчера обаче протоколите от проверките не бяха готови, за да се види действителното състояние на качеството на работата по подмяната на довеждащия водопровод.

Зам. министър Н. Шушков призна, че очаква отговор след средата на януари, защото държавните служители обикновено стриктно се ползват от правото си да отговорят в края на 30-дневния срок, даден им от закона, за отчитане на свършената работа.

Припомняме, че водопроводът на с. Черна Места се изпълнява от фирма „Билдинг Компани“ ЕООД на бившия общински съветник Бисер Узунов.

Дружеството бе единственият кандидат в обявената от община Якоруда през лятото обществена поръчка за обекта, който е със структуроопределящо значение за цялото село. При прогнозна цена от 591 266 лв. без ДДС, Узунов се съгласи да ремонтира водохващането на река Даутица и подмени 5-км водопровод, правен през далечната 1990 г. с етернитови тръби, срещу 588 319,85 лв. без ДДС. По проект изкопът за тръбите трябваше да е с размери 1,5 м дълбочина и 0,9 м широчина, а под тях да се насипе 10 см мека пръст.

Припомняме, че първата по-сериозна авария на водопровода на с. Черна Места беше през 2019 г., когато над 3 метра приливна вълна връхлетя в коритото на река Черна Места, подкопа главния път за Юндола край едноименното село и скъса водопровода на 6 места. Тогава хората за дълго останаха без вода. През януари 2021 г. се надигна река Места, която заля къщи в селото и запуши водопровода. Тогава с. Черна Места отново остана на сухо. По тази причина бившият кмет Нуредин Кафелов още преди 2 г. стартира процедури за получаване на разрешително за подмяна на компрометирания водопровод, като първо бе одобрен ПУП за реконструкцията, а след това благословията си дадоха и РИОСВ и Басейнова дирекция.

Предвид план-графика за изпълнение на подмяната на водопровода, тръбите трябва да се поставят поетапно, на отрязъци от 40-50 метра, за да спрат мъките с водата на жителите на селото. Това е и причината в момента, когато вече не трябва да има проблем, страстите отново да се нажежат около започналото спиране на водата и мътилката, течаща от чешмите.

Управителят на ВиК – Благоевград Мартин Петров заяви, че водното дружество не оперира там и до края на седмицата ще върне отговор на Н. Шушков да препрати писмото до община Якоруда, на която е обектът.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Алия публикува:
18 Декември 2022 | 23:39
Па верно ле Плячката шляка Бедата та за тава се е така разтресла да оправе цехо? Само путам
От общината публикува:
18 Декември 2022 | 22:51
Кметицата ще даде доставката на храните за общината на фирма Централ 2022 от село дебрен, също на Узунов

Добавете Вашия коментар

TOP