Зам.-кметовете на Банско Сашка Въчкова и Стойчо Баненски се оплетоха като "пате в кълчища" за подпорна стена в Гостун

08 Май 2016 | 01:31
7 коментара
Общество
Зам.-кметовете на Банско Сашка Въчкова и Стойчо Баненски се оплетоха като пате в кълчища за подпорна стена в Гостун

Зам.-кметовете на Банско Сашка Въчкова и Стойчо Баненски се оплетоха като "пате в кълчища" за подпорна стена в Гостун на редовно заседание на Общински съвет-Банско, което се проведе на 21.04.2016 г., в тържествената зала на читалище “Никола Вапцаров” гр. Банско.

Председателят на ОбС - Банско  Владимир Колчагов съобщи, че от общо 17 съветника първоначално присъстват 14. Общинските съветници Костадин Дурчов и Александър Весков отсъстват по уважителни причини и на основание чл.27 ал.2 от ЗМСМА Колчагов обяви заседанието за открито.

Общинският съветник Димитър Русков направи годишен доклад за наблюдение на изпълнението на Общинския план за развитие на Община Банско 2014 - 2020 година за периода 01.01. – 31.12.2015 г., като подчерта, че докладната е разгледана на заседание на всички постоянни комисии, които са със становища за приемане на отчета.

След като Димитър Русков прочете проекторешението възникна въпрос с повишена трудност за Зам.-кметовете Сашка Въчкова и Стойчо Баненски, които се оплетоха като "пате в кълчища" за подпорна стена в Гостун.

Г-н Краваров – Имам  питане дали падналата стена в Гостун е възстановена?

Г-жа Въчкова – Да, падналата стена в Гостун е възстановена. Нали г-н Баненски?

Г-н Баненски – Тя е възстановена там, но там има много паднали стени, не знам за коя точно става дума.

Г-жа Въчкова – Има и други паднали, които тепърва ще се възстановяват.

Г-н Краваров – За чия сметка се възстановяват?

Г-жа Въчкова – Когато се налага аварийно възстановяване на паднали стени, обикновено общината финансира, но винаги правим искане до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии и за много такива стени ние сме получили от тях субсидия. Ако питате за стена, която е направена и е в гаранция, я възстановява изпълнителя.

Г-н Краваров – Не ме разбрахте. Фирмата изпълнител е изградила стената. След два дни стената пада. Сега я възстановяваме. Кой ще плати сега?

Г-жа Въчкова – Когато е направена и е по вина на изпълнителя, за сметка на изпълнителя. Има гаранционен срок.

Г-н Баненски – Ние сме възстановявали много стени по селата. Понякога правим ремонт на стени, понякога ги възстановяваме изцяло. Сега ако направим ремонт и след 4 години падне, защото основите на старата стена са били слаби, няма как да го предвидим. В крайна сметка пък преценяваме какви средства да отделим и всеки случай го гледаме поотделно. Не знам какво имате предвид.

Г-н Краваров – Конкретно имам предвид стената в с. Гостун до черквата. Построена беше стената, направена некачествено и падна. Тази стена падна сега. Кметът каза, че е възстановена. Тази стена имам предвид. За сметка на кой е възстановяването?

Г-н Баненски – Тази стена е възстановена, там е правен ремонт. Новата стена, от старата нищо не е останало. За сметка на общината.

Г-н Краваров – Не се ли търси отговорност от фирмата изпълнител? Тя да си възстанови това. Тя си е взела парите.

Г-жа Въчкова – Ама за частта, която касае нея. Там се направи много повече, отколкото това, което тя възстанови, защото (както каза г-н Баненски) когато са нарушени и основите и е не за един участък от 5 м, а се налага 20 м.  За Гостун ние получихме и от бедствия и аварии, нали?

Г-н Краваров – Да не губим времето на колегите. Не съм доволен от отговора.

Г-н Баненски – В момента имаме около 3 паднали стени там, които през годините са ремонтирани. Пак ще се наложи да ремонтираме.

Г-н Краваров – Това е нова стена, г-н Баненски. Миналата година е правена и пада. И сега казвате, че е възстановена. И аз питам за сметка на кой е това възстановяване. Би следвало да е за сметка на изпълнителя.

Г-н Баненски – Там основи на стената не са ремонтирани в предишния ремонт. Падна и сега сме ремонтирали за сметка на общината и за сметка на бедствия и аварии. Когато не са пипани основите на стената, ние не можем да знаем.

Г-н Краваров – Тази стена беше направена абсолютно неграмотно. Без арматура, без нищо. Няма начин да не падне.

Г-жа Въчкова – Но не е платено правенето на основи и правенето на арматура. Беше платена само зидарията, която се направи там. И след това, когато вече се даде проекта и се финансира, се направи цялата, заедно с основите.

Други предложения не бяха направени и се премина към гласуване.

 

С 15  гласа ЗА  (присъстват  15 съветника), ОбС прие:

 

Решение №159

На основание чл.21 ал.1 т.12 от ЗМСМА, във връзка с чл.24 т.4 от Закона за регионално развитие и докладна с вх. №ОС-01-1954/31.03.2016г. от Георги Икономов – кмет на Община Банско, Общински съвет-Банско реши:

Приема Годишен доклад за наблюдение на изпълнението на Общинския план за развитие на Община Банско 2014-2020 година за периода 01.01.– 31.12.2015г.

Добавени коментари

наясно с нещата публикува:
08 Май 2016 | 19:23
Г-н Краваров, вие знаете ли що е това арматура, желязо и т.н Та по ваше време такива истории въобще не се употребяваха сега говорите за неграмотност! Какво ли е е да изплатиш фактура 8900 лв за смр, което въобще не е извършено
ване публикува:
08 Май 2016 | 14:40
08 май 2016 | 10:38 Ауууууууу цаневите лакеи са тръгнали да коментирааа. Чичо Цане не се подигравай ти давай, давай, бръкни по дълбоко, имаш пари давай, давай, не се съжалявай ти си паралия, не се подигравай ти.
Васко публикува:
08 Май 2016 | 10:38
Ауууууууу цаневите лакеи са тръгнали да коментирааа. Чичо Цане не се подигравай ти давай, давай, бръкни по дълбоко, имаш пари давай, давай, не се съжалявай ти си паралия, не се подигравай ти.
Чичо Цане публикува:
08 Май 2016 | 10:34
ХАХАХА ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ СА НАПИСАНИ ОТ ЕДИН И СЪЩИ ЧОВЕК. ВИНАГИ ПИШЕ ЕДИН И СЪЩИ ЧОВЕК. ЖАЛКИ ОТРЕПКИ. ДИВИ СЕЛЯЦИ. ДОЛУ НИСКО ПОГЛЕДИТЕ В ЗЕМЯТА И МЪЛЧЕТЕ ОТИ ЧИЧО ЦАНЕ ДА НЕ ИЗКАРА МИЛИОНИТЕ
111 публикува:
08 Май 2016 | 09:31
http://afera.bg/герб-община-банско-пръска-половин-м.html
Глупаци публикува:
08 Май 2016 | 07:38
мацурев е нагъл и тъп, същото важи за сашка с прашка и баненски.гошо бика нема да го коментиреме.Малките букви на ликетата са умешлени.
Бай Цане публикува:
08 Май 2016 | 02:39
Г-н Краваров – Да не губим времето на колегите. Не съм доволен от отговора.

Добавете Вашия коментар

TOP