Заловиха над 18 кг. Кокаин на ГКПП „Малко Търново“

06 Септември 2020 | 18:46
0 коментара
Криминално

Над 18 килограма кокаин е установен на ГКПП „Малко Търново“. Това стана ясно по време на брифинг в Апелативна прокуратура, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Бургас. Количеството е открито вчера на граничния пункт от служители на Агенция „Митници".

Според Георги Чинев, административен ръководител на Окръжна прокуратура - Бургас, количеството кокаин, открито вчера, предполага доста голяма обществена опасност. Той обясни, че по цени на свободния пазар възлиза на над 5 милиона лева. Наблюдаващият делото прокурор Мануел Манев даде повече подробности около предмета на разследване.

„Вчера, на 5 септември, на ГКПП „Малко Търново“ около 6.30 часа са установени две лица в лек автомобил - жена на 43 години от Бургас и мъж на 51, живущ в Бургас, но с адресна регистрация във Варна. Образувано е досъдебно производство. Предмет на престъпление е 18.2 кг кокаин. По настоящем двете лица са привлечени в качеството на обвиняеми. Обвиненията са за престъпления, извършени в съучастие като съизвършители за притежание на 17 пакета кокаин с цел разпространение. Второто обвинение е за опит за контрабанда на същото количество наркотични вещество от България към Турция“, посочи прокурорът.

Той уточни, че по-тежко е второто обвинение - опитът за контрабанда, като наказанието е „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева. Понастоящем обвиняемите лица са задържани за 72 часа и ще бъде внесе предложение в Окръжен съд - Бургас за вземане на мярка „задържане под стража“.

„Наред с това са извършени и претърсвания на недвижими имоти, като в единия от тях са намерени предмети, имащи отношение по делото. Иззети са 3000 швейцарски франка и около 10 000 евро“, допълни Мануел Манев.

Васил Инджов, зам.-директор на Териториална дирекция „Южна Морска“ към Агенция „Митници“ даде разяснения относно начина на установяване на количеството наркотици.

„В 6.30 часа пристига на изход леки автомобили в посока Турция. На база анализ на риска същият е селектиран за щателна митническа проверка. Автомобилът е отведен в халето за проверка. Извършена е същата и в багажното отделение, в тайник, са открити 17 пакета с общо тегло 18.221 кг кокаин“, уточни Васил Инджов.снимка:Искра.бг

Добавете Вашия коментар

TOP