Закуските в Дупница поскъпнаха от вчера

10 Март 2022 | 12:52
0 коментара
Бизнес
Закуските в Дупница поскъпнаха от вчера

Баничките от 1.60 лв. се продават на цена от 2 лв. Цената на парче пица е скочила от 1,70 лв. на 2,50 лв.

Олиото от 3,99 лв. за бутилка вече е 4,99 лв., като в големите вериги магазини продават ограничени количества на клиент.

Собственичката на пицарията в бившите хали в Дупница Кирка Димитрова заяви пред репортер на „Струма”: Цената на туба от 10 л олио скочи от 35 лв. на 50 лв. Вчера получих олиото на новата цена от 50 лв. Доставчиците на брашното ми заявиха, че следващата пратка ще бъде със 100 лв. повече на тон. От днес продавам пицата на 2,50 лв. за парче, но клиентите намаляха. Ако продължат да поскъпват продуктите, ще затворя пицарията. Плащам заплати и осигуровки на трима работници, наем… и за мен не остава почти нищо”, категорична е К. Димитрова.

Бивша съсобственичка в баничарница на ул. „Патриарх Евтимий” в Дупница Борислава Димитрова направи калкулация на себестойността на една баничка с новите, по-високи цени: „Доскоро с моя приятелка бяхме съсобственички на малка баничарница, но аз се отказах. Работехме от 2 ч. сутринта до около 13,00 ч. през деня. Средно печелехме по 20 ст. на баничка, с които трябваше да плащаме заплати, осигуровки, наем, ток, вода… и за двете не оставаше почти нищо. Аз изработвам сайтове, от това печеля много повече. Цената на брашното скочи на 1,20-1,40 лв. за кг, при предишна цена от 75-85 ст. за кг. Има разлика в брашната. За баничките се купува брашно с по-високо съдържание на глутен. За една баничка са необходими 130 г брашно, 20 г сирене, олио 15 млл, или 1 супена лъжица, мая, сол и вода. Цената на тока за фирмите скочи 4 пъти спрямо миналата година. За продуктите и тока за изпичането цената на една баничка излиза около 1,10-1,20 лв. на новите цени. Като се начислят и средствата за работата до получаване на крайния продукт, осигуровки, се получава цена от около 1,70. Печалбата на една баничка при новите, по-високи цени от 2 лв. е от 20-30 ст. за бройка.

Ние с приятелката ми произвеждахме по 30-40 банички на ден. Покривахме разходите, като правехме погачи за специални случаи – за кръщене, сватба… продавахме ги за по 20 лв. За това се отказах, за да може да има добра заплата поне за едната. Аз в момента работя от вкъщи към голяма фирма и правя уебсайтове, получавам около 2500 лв. месечна заплата. Не си заслужава да работиш в баничарница по 10-12 часа и да не получаваш добри пари. Понякога са ни оставали закуски и сме ги давали на кучета и домашни животни”, разказа Борислава Димитрова./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP