Закриват Вечерната гимназия в Сандански

31 Юли 2022 | 11:21
0 коментара
Общество
Закриват Вечерната гимназия в Сандански

Да бъде закрита Вечерната гимназия в Сандански решиха на последното си редовно заседание общинските съветници в курортната община. Основната причина за това е малкото завършващи ученици. В момента в гимназията има една паралелка със 17 ученици в различна възраст. Предложението направи кметът на общината Атанас Стоянов, а до закриване на училището се стигна след поредица проверки, извършвани в рамките на настоящата учебна година в присъствието на експерти от общината и от РУО – Благоевград.

„Във Вечерната гимназия се обучават учениците от етническите малцинства и те успяват да преминат до 10 клас, тъй като със завършен този клас могат да запишат шофьорски курсове”, заяви зам. кметът Павлина Караджова. През 2021 г. са се дипломирали 3-ма зрелостници, а през 2020 г. – 2-ма, а тази учебна година отново 3-ма за завършили средно образование от общо 17. Мотивирано, пред съветниците зам. кметът П. Караджова изложи позицията на общината за закриване на Вечерната гимназия. Първата причина е, че в момента тече процедура по избор на директор на Вечерната гимназия. Няма кандидат, който да се яви на конкурса. Настоящият директор е в пенсионна възраст и тя е единственият на трудов договор. Двама от учителите са пенсионери, а другите четирима са на втори трудов договор. Те са учители от гимназия „Яне Сандански“ и един от Трето основно училище. Един учител е от Петрич, но и той е на втори трудов договор. Счетоводителят е пенсионер, на трудов договор е чистачката. Процедурата е Вечерната гимназия да се слива с ПГ „Яне Сандански“. Вторият вариант за учениците, обучаващи се във Вечерната гимназия, е да преминат на самостоятелна форма на обучение”, каза П. Караджова. И допълни, че чистачката ще бъде назначена на работа в гимназия „Яне Сандански”, а останалите ще продължат работата си в училищата, в които са на трудов договор.

Трудовите правоотношения на персонала ще бъдат уредени съгласно чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда. Задължителната документация, счетоводната и финансова документация, досиетата на персонала и фондът от учебници на Вечерната гимназия ще се съхраняват в ПГ „Яне Сандански“, с което се намират в обща сграда.

Местният парламент гласува „за” закриването на Вечерната гимназия, която е една от 5-те вечерни гимназии в цялата страна, като две от тях са в София, една в Стара Загора и една в Пловдив.

Решението влиза в сила от следващата учебна година./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP