Закриха сезона на кукерските банкети в Симитлийско

25 Септември 2023 | 08:55
0 коментара
Хайлайф
Благоевград
Закриха сезона на кукерските банкети в Симитлийско

Стотици се събраха на празника на кукерската група от Симитли Първи  квартал, 1-ва група, която традиционно организира голям празник за всички кукери, за приятели и гости. 

 

Много сурвакари, роднини и приятели се събраха, за да се забавляват заедно. Оркестър “Живко Бенд” от Сандански се погрижи за доброто настроение на всички присъстващи, а на празничните трапези организаторите се бяха погрижили да не липсва нищо.

 

Празникът на групата уважиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров.

 

С празника на кукерите от Първи квартал, 1-ва група приключиха традиционните курбани на кукерските групи в община Симитли. С това се поставя началото на едно от най-вълнуващото време, подготовката за предстоящата Сурва.

 

С много настроение и дълги хора кукерският банкет продължи до късните часове на нощта. 

 

Всяка година на кукерските дефилета групата на Кристиян Качулски и Александър Балабанов представят красиви кукерски костюми, както и разнообразни персонажи. Участниците в групата са пременени предимно като бабугери и старци. Персонажи като булка и младоженец, мечка и мечкар също намират място в групата. Неразделна част от групата е и танцовия състав.


 
Кукерската група е съставена предимно от наследници на преселилите се от село Тросково, които възраждат традицията в квартала и я поддържат до ден днешен.


 
Всяка година, на 1-ви януари, групата спазва обичая Сурва, като се събира и обикаля из целия град, за да прогони злите духове. Десетки домакинства отварят широко своите врати, за да посрещнат сурвакарите, които сурвакат семействата за здраве и берекет през новата година.


 
Групата е участвала във фестивали на Симитли, където печели множество призови награди, както за цялостно участие, така и за отделни атрактивни персонажи. През 2016 година кукерската група взема участие в заснемането на филма „България в четири сезона“.





















Добавете Вашия коментар

TOP