Закриха поредно селско училище в Петричко

04 Септември 2022 | 14:58
0 коментара
Общество
Закриха поредно селско училище в Петричко

Издадена е заповед от образователното министерство въз основа на искане от петричкия градоначалник Димитър Бръчков, одобрено след това от РУО-Благоевград, чийто шеф е съпартиецът му Ивайло Златанов.

ОУ "Христо Ботев" в петричкото село Беласица последва съдбата на тези в Михнево, Яворница, Самуилово и още десетина в региона. Част от тях пустеят, други шест сгради са продадени с решения на ОбС на символични цени.

Тази учебна година учениците от Беласица ще ходят на училище в село Коларово, което е обявено за средищно, информираха от Община-Петрич.

Срещу закриването на учебното заведение в Беласица в ОбС се опълчи още през април месец кметът Велик Филчев. Обориха го на заседание местните народни избраници, като подчертаха, че няма достатъчно ученици и носи загуби за бюджета. За детската градина "Слънце" в селото са подсигурени парични средства и местните хора се надяват да оцелее.

В социалните мрежи се надига вълна от недоволство. Петричани коментират, че някой иска да вземе на безценица запазената сграда. Припоммняме, преди година жителите в село Михнево излизаха няколко пъти на протести, но училището там бе затворено.

Добавете Вашия коментар

TOP