Законът за здравето приет на първо четене, НС подновява работа от 14 май

08 Май 2020 | 14:16
0 коментара
Политика

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето със 125 гласа "за", 0 "против" и 69 въздържали се от БСП на извънредно заседание, излъчвано пряко по Канал 3.

Законът трябва да бъде приет на второ четене и обнародван в Държавен вестник преди 13 май, което значи, че депутатите трябва да се съберат на второ извънредно заседание най-късно в началото на следващата седмица. Следващото заседание на парламента е във вторник от 13 часа, обяви председателят на НС Цвета Караянчева.

Работата на парламента се възстановява на 14 май.

От ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими депутати подкрепиха законопроекта, единствено от "БСП за България" се въздържаха.

Лидерът на соцпартията Нинова поиска съставяне на комисия, ръководена от опозицията, която да контролира как се разпределят парите на държавата в борбата с коронавируса. Тя за пореден път повтори тезата си, че държавата нямала план за излизане от кризата с коронавируса, която лансира от миналия месец.

"Воля" подкрепи промените в Закона, който влиза в сила след премахване на извънредното положение. "Ние ще подкрепим на първо четене този законопроект и, естествено, се надявам всички вие, а и ние ще внесем предложения за корекция преди второ четене", каза Пламен Христов от Воля.

Групата на Обединени патриоти също гласува "за" промените, законопроектът бе подкрепен и от ДПС, но с уточнения, които от партията ще внесат преди второ четене, заяви Джевдет Чакъров. 

 Законопроектът цели създаването на правна рамка, която да гарантира забавянето на разпространението на заразата, както и нормалната работа на здравната ни система. Освен в здравната сфера, част от мерките са и социално-икономически. Предвижда се ползваният през 2020 неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Предлага се още да не се провежда Национално външно оценяване за ученици от IV и X клас за тази учебна година.

Добавете Вашия коментар

TOP