Захарта е по-лоша от кокаина

03 Декември 2023 | 21:27
0 коментара
Любопитно
Благоевград
Захарта е по-лоша от кокаина

Няколко мащабни проучвания през последните години доказаха: захарта е дори по-опасна, отколкото сме си мислели преди. Тя може да причини преждевременно раждане, да “изгори” панкреаса, води до проблеми с паметта, а СЗО призова да ограничим максимално количеството захар. Рафинираната захар във всички отношения е вреден продукт, който в идеалния случай трябва да бъде напълно изключен от менюто ни.
 
Въпреки информацията в интернет, че 5-6 чаени лъжички захар на ден се считат за безопасна норма, лекарите не подкрепят такива препоръки. От научна гледна точка можем да говорим само за безопасната употреба на простите въглехидрати.

Въглехидратите като цяло трябва да бъдат около 60% от дневния ни калориен прием. 20% от това количество могат да са простите въглехидрати – захари, които се срещат в плодовете, скорбялата, млечните продукти и зърнените храни. Ако превърнем количеството въглехидрати в грамове, то в зависимост от възрастта, начина на живот и пола на ден се препоръчва да се използват от 200 до 330 г. От тях 50 г могат да са прости, но не става въпрос за прием на две супени лъжици рафинирана захар на ден.

Лош навик

Но ако захарта не носи никаква полза за тялото, тогава защо толкова много от нас постоянно търсят нещо сладичко? Проблемът е в това, че захарта води до пристрастяване. Освен това пристрастяването към сладкото се развива 8 пъти по-бързо от това към кокаина.

Когато консумираме храни, които съдържат много захар, нервните клетки на вкусовия апарат, възприемайки сладостта, дават сигнал за произвеждането на опиати, включително ендорфини – химични съединения, които се произвеждат в мозъка и доставят удоволствие. Освен всичко друго тези вещества временно намаляват болката и стреса.

По кожата ще разберете прекалявате ли със захарта

 Преживяването на такива приятни усещания понякога води до това, че човек започва да изпитва неустоимо влечение към сладки неща. И производителите на храни са наясно, че сладкото води до пристрастяване, така че те добавят захар към почти всяка храна, която преминава през промишлена преработка – млечни продукти, мюсли, сосове, сладкарски изделия, сокове и т.н. На конференцията по хранене в Сан Франциско беше обявено, че днес над 60 хиляди различни продукта преминават през процес на промишлена преработка и в 80% от тях се добавя захар.

Защо е опасно прекаляването със захар?

Захарта може буквално да унищожи тялото отвътре. Представяме ви само част от здравословните проблеми, до които води прекомерната страст към сладкото.

• Захарен диабет

Употребата на захар причинява бързо повишаване на кръвната захар, стимулира освобождаването на големи количества инсулин. Ако такива скокове се случват достатъчно често, се развива инсулинова резистентност – клетките губят чувствителност, което по-късно може да доведе до развитие на диабет тип 2.

• Атеросклероза

Според последните проучвания любовта към сладките храни увеличава риска от атеросклероза. Под въздействието на глюкозата стените на кръвоносните съдове се възпаляват и молекулите на липопротеините с ниска плътност (т.нар. лош холестерол) се прикрепят към възпалените зони и на това място започва да се формира съдова плака. Първоначално луменът на съда просто се стеснява, но след това може да се затвори напълно.

• Възпалителни процеси

Захарта провокира възпаление не само на кръвоносните съдове, но и на почти всички тъкани в тялото – нервни клетки, кости и лигавици, покриващи кухините на различни органи. Злоупотребата със захар увеличава риска от развитие на всички заболявания, които завършват на „ит”, което показва възпалителната им природа.

• Безплодие

Излишната захар в храната може да предизвика развитие на поликистоза на яйчниците – заболяване, свързано с нарушена чувствителност на клетките към инсулина. То може да предизвиква функционално безплодие заради срив в хормоналната система. По този начин жените, които злоупотребяват със захарта, могат да придобият мъжки черти поради увеличаване на производството на тестостерон, а мъжете обратно, да станат женствени поради повишеното производство на естроген.

• Отслабване на имунитета

Излишната захар в менюто предизвиква автоимунни процеси и отслабва защитата на организма от вируси и бактерии.

• Разрушаване на вътрешните органи

Редовното, значително повишаване нивото на глюкозата в кръвта води до факта, че тя встъпва в реакция с протеините, участващи в производството на всички хормони и ензими, които са част от основните вещества, изграждащи стените на кръвоносните съдове, епитела, клетъчните мембрани. В резултат на това взаимодействие протеинът се окислява - „озахарява се“. Този процес се нарича гликация, който впоследствие води до постепенно разрушаване на тъканта на органа и нарушения във функцията му.

• Преждевременно стареене

Окисляването на дермалния колагенов протеин, дължащо се на прекомерния прием на захар, е основен фактор за стареенето. Ето защо при любителите на сладки неща бръчките се появяват по-рано, отколкото при връстниците им, безразлични към захарта.

• Храносмилателни нарушения и гъбични заболявания

Изобилието от сладко често нарушава чревната микрофлора. Това се дължи на факта, че основната храна за условно патогенни микроорганизми е захарта. Ето защо хората, които обичат сладки неща, често се сблъскват с нарушения на чревната микрофлора. А жените – с нарушена микрофлора на влагалището, което може да доведе до развитие на млечница.

Между другото

Според белгийските учени захарта може да е причина и за развитието на злокачествени тумори. Раковите клетки се размножават за сметка на много бързо протичащата гликолиза (това е процесът на разграждане на глюкозата без кислород). Скоростта й в туморните клетки може да бъде двеста пъти по-висока, отколкото в нормалните тъкани. Страничен продукт от свръхбързата гликолиза е фруктозата 1,6-бисфосфат, която е в състояние да активира специални протеини, които предизвикват още по-голям растеж на злокачествения тумор. Според проучване на международна група учени прекомерната консумация на захар може да причини рак на ректума, гърдата и пикочния мехур.

Мозъкът ни не се нуждае от захар!

Всеки знае, че глюкозата е основното гориво за мозъка. Около 100 г от това вещество дневно консумира човешкият мозък на човек с тегло 70 kг. Около 20-25% от дневното калорично съдържание на диетата се изразходва за мозъчна дейност по време на интензивна умствена работа. За да поддържа жизненоважните си функции, да предава сигналите и да възпроизвежда елементарни операции, мозъкът се нуждае от около 400-500 ккал. А при повишена умствена активност тези цифри понякога нарастат два пъти. Най-много калории се изразходват, ако накарате човек да решава необичайни задачи.

5-те заместители на захарта, които са далеч по-полезни

Можем да нахраним интелекта си само чрез директно извличане на захарта от кръвта. А в нея захарта може да попадне по два начина – с храната и от стратегическите резерви на тялото. Също така глюкозата може да бъде произведена и от организма от аминокиселините.

• Глюкоза от храната

Ако сте си хапнали добре и в менюто ви е имало сложни въглехидрати (зърнени храни, зеленчуци, бобови растения), глюкозата ще попадне в кръвта ви в рамките на 2-3 часа.

• Глюкоза от запасите

В тялото тя се натрупва като гликоген в черния дроб и мускулите. И именно чернодробните резерви са предназначени за работата на мозъка, мускулите акумулират резерви за себе си. Инсулинът потиска разграждането на гликогена – неговото разлагане започва само след падането на глюкозата в кръвта и намаляването на синтеза на инсулин. Стресът, напротив, допринася за изгарянето на тези запаси.

• Глюкоза от аминокиселините

Тялото може да използва за това протеини, постъпващи от храната, в крайни случаи – протеините от мускулите. По този начин е възможно да се синтезират около 400 г глюкоза на ден. Но е важно да знаете, че ако изобщо не ядете въглехидрати, този процес ще се включи 10 часа след хранене с протеинови храни и ще набере скорост до края на втория ден.

Следователно дори и да следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати в период на висока интелектуална активност, мозъкът ще получи предостатъчно гориво. Ще се използват и запасите от гликогена, и синтезата на глюкоза от аминокиселините. Единствените изключения са случаите, когато практикувате активно умствена работа и заедно с това тренирате във фитнеса до изтощение. Какво означава това? Само че допълнителните сладкиши, освен дозата въглехдрати, измерена в рационалната диета, не са нужни на човек!

Милена ВАСИЛЕВА

Добавете Вашия коментар

TOP