Захариева: Ако стана министър, ще върна Талев на работа

07 Април 2017 | 15:17
0 коментара
Политика

Ако стана министър на правосъдието в новия кабинет, ще върна г-н Любомир Талев на работа, заяви Екатерина Захариева за уволнения по изборния скандал чиновник.

"Той е много компетентен, освен това не може един държавен служител да носи отговорност за подобно нещо", коментира тя пред bTV тази сутрин.

Шефът на дирекция „Съвет по законодателството” беше отстранен от служебния правосъден министър Мария Павлова с мотива, че, без да го е съгласувал, е качил за обсъждане спорния проект за уседналост на всички избори, ограничаващ правата на българите в чужбина. Според нея той го направил умишлено, за да злепостави ведомството.

Талев обаче разказа, че проектът му е бил спуснат отгоре и дори на среща в президентството, на която е присъствала и Павлова, Румен Радев лично е настоял за тези промени, "за да не влезе ДОСТ в следващото НС".

„Абсурдно е да уволниш директор, че изпълнява служебните си задължения”, коментира още Захариева, която беше министър на правосъдието в предишния кабинет на Бойко Борисов.

Тя потвърди думите на Талев, че директорите не са инициатори на законодателството и те не носят вина.

„Законопроект не се пише от днес за утре. Освен това той не може да се качи без одобрението на ресорния министър", категорична беше Захариева, която подчерта, че Изборният кодекс трябва да се прави в парламента с всички партии и неправителствения сектор.

Въпреки това, според нея, в него е имало и някои добри предложения, проблемът е, че е недопустимо подобни законопроекти да се появяват „просто така” в публичното пространство. 

По думите й предложението от страна на служебния кабинет за подобен закон е било голям гаф. Още по-голяма грешка пък е и бягането от отговорност в продължение на няколко дни относно авторството на текстове.

"Много от текстовете на проектозакона са противоконституционни и именно затова всеки отрича авторството му", каза още твърди Захариева.

Служебният премиер Огнян Герджиков още вчера каза, че "няма пръст" в целия случай и че ако е имало натиск от държавния глава, то той не е бил спрямо него, а над правосъдното министерство.

Самата министър Павлова пък все още отказва коментар, очаква се едва днес тя даде пресконференция.

Чак късно вчера и президентът излезе със становище, в което защити проекта, но не призна директно, че го е инициирал.

"Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България. Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес", заяви Радев.

Заради противоконституционни действия пък лидерът на ДОСТ Лютви Местан призова за импийчмънт на държавния глава.

Добавете Вашия коментар

TOP