Задържаха висш служител на Гранична полиция с подкуп

11 Ноември 2022 | 20:34
2 коментара
Общество
Задържаха висш служител на Гранична полиция с подкуп

Висш служител на Гранична полиция е задържан на метри от Дирекцията на столичния булевард "Мария Луиза" в момент на получаване на 2000 лв. подкуп.

Акцията е проведена от служители на отдел "Вътрешна сигурност" на МВР и Софийската градска прокуратура, предаде БНТ.

Служителят е поискал подкуп от фирма-доставчик на технически средства за охрана на границата.

Полицаи под прикритие и прокурори са изчакали да получи подкупа, след което е арестуван в пресечка на бул. "Мария Луиза".

"Потърсихме и получихме съдействие от страна на прокуратурата за случая. Служителят е на висока позиция. Заместник-директор, отговарящ за собствеността и снабдяването на служителите с всичко необходимо, както и за поддържане на базите. Това е служител на Главна дирекция "Гранична полиция". Поводът е обществена поръчка, свързана с охраната на границата", заяви пред БНТ вътрешният министър Иван Демерджиев.

По думите му няма връзка с инцидента, при който загина граничен полицай. Проблемите в "Гранична полиция" са натрупвани през последните 10 години, допълни Демерджиев.

Според вътрешния министър вместо да се повиши щатът на "Гранична полиция" той е намален с 1300 бройки за тези 10 години, което е ставало поетапно.

"Служители са командировани на границата при изключително тежки условия, не познават добре районите, в които са командировани. Предлагаме щатни бройки, като целта е да отпадне изцяло извънредният труд и командироването на служители и "Гранична полиция" да поеме изцяло отговорността за защита на границата", добави Иван Демерджиев.

Той поясни, че във всеки един автомобил има бронежилетка и прибори за нощно виждане, като част от тези прибори са остарели. Стартирана е процедура за закупуване на нови.

"Получихме помощ от Европейската комисия за допълнително техническо обезпечаване на камери, сензори, допълнително гориво. Ще бъдат готови първите функционални облекла на тези служители", поясни вътрешният министър.

По думите му няма смислени аргументи за неговата оставка, поискана от ГЕРБ-СДС.

"Аз не мога да поема отговорност за проблемите, залегнали и оставени в системата повече от 10, затова, че не съм успял да ги реша за 2 месеца", заяви Демерджиев.

Относно смъртта на граничния полицай вътрешният министър подчерта, че се работи по няколко версии.

"Преди да сме 100 процента сигурни в една от тях, не бих оповестявал допълнителни данни", посочи Демерджиев и не отрече възможността гранични полицаи да се участвали в трафиканските канали.

 

Добавени коментари

Вуте публикува:
12 Ноември 2022 | 09:49
Защо трябва да назначават още гранична полиция? Винкела направи ограда по границата здрава като "Китайската стена". Валери Симеонов открадна милиони,а тоя с двете хиляди лева ще търка нара в ареста.
агент Андреев публикува:
11 Ноември 2022 | 23:56
Висш служител, ако е офицер, би трябвало да е с ранг на генерал, така ли е? И на тях не им стигат заплатите, брей!

Добавете Вашия коментар

TOP