Задържаха шефката на "Митници" Петя Банкова за 72 часа с обвинение за участие в престъпна група

04 Април 2024 | 21:26
0 коментара
Криминално
България
Задържаха шефката на Митници Петя Банкова за 72 часа с обвинение за участие в престъпна група

Директорът на Агенция „Митници" Петя Банкова е задържана за 72 часа и е обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, каза пред медиите адвокатът ѝ Аделина Натина.

 

Тя посочи още, че в неформален разговор служители от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) са ѝ казали, че е правен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев, предаде БТА.

 

Вчера бе проведена акция на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и КПК, като служители на правоохранителните органи влязоха в Агенция "Митници" и на различни адреси. Банкова бе отведена за разпит и арестувана за 24 часа.

 

Днес Софийската градска прокуратура повдига обвинение след вчерашната акция в Агенция "Митници". Обвинението е за организирана престъпна група.

 

Малко повече от 24 часа след началото на акцията в агенция "Митници" от прокуратурата обявиха, че вече има досъдебно производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи и има задържани, но без да даде подробности. 


Все още не е ясно колко от седемте задържани досега ще бъдат с обвинение. По предварителни данни тази група се е занимавала с контрабанда, подкупи и пране на пари, предаде БТВ.

 

Висш полицай е станал анонимен свидетел по делото за Агенция „Митници“, в което бе обвинена шефката на ведомството Петя Банкова, неин заместник, контрабандистът Паскал и други, съобщава „24 часа“, позовавайки се на важен човек, запознат с разследването.

По делото се разследват подкуп, пране на пари и длъжностно престъпление.

Топ полицаят е дал показания във връзка с трафик на цигари. Той бил запознат със схемата във връзка с работата си и имал много оперативна информация. Затова е дал показания по процеса.

Разпитът е станал на секретно място, а не в сградата на водещата разследването КПКОНПИ. Комисията е ситуирана в центъра, точно до метростанция „Сердика“. Вчера в централата на антикорупционния орган са били забелязани да влизат няколко началника в МВР. Сред тях бил и подалият оставка днес Живко Коцев.

На задържаните ще им бъде поискана мярка за неотклонение "задържане под стража за 72 часа".

Това стана ясно днес, след като вчера ДАНС и Антикорупционната комисия проведоха акция в София и Хасково. Обиски имаше в кабинета и в жилището на шефката на Агенция "Митници" - Петя Банкова, назначена на поста от министъра на финансите Асен Василев.

Неофициално операцията е заради разследване, свързано със сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал.Епицентър.бг

 

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP