Задължителното носене на маски на определени места може да отпадне през лятото

22 Февруари 2022 | 10:22
0 коментара
Общество

След като вчера премиерът Кирил Петков посочи 20 март като датата, когато се очаква в България да отпадне COVID сертификатът (за ваксиниране, преболедуване, изследване, антитела) като условие за достъп до обществени места на закрито, днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев даде предположение кога може да отпадне и носенето на маски. Пред Би Ти Ви той уточни, че това може да стане през лятото.

 

„Ако нещата вървят добре, лятото може да обмислим тази мярка. Но трябва да има 1-2 месеца без повишаване на нивата на смъртността и заболеваемостта“, каза Кунчев.

 

Той допълни, че при висок процент имунизирани в страната може да се мисли и за отпадане на карантината за контактните лица. На този етап обаче това нямало как да се случи в България.

Кунчев каза още, че решението за отпадането на сертификата не е взето под натиск от партия „Възраждане“, която организира втори протест с искане документът да не се прилага повече. Недоволството ще се проведе в сряда пред парламента.

„Правим анализи всяка седмица. В последните три седмици падаше заболеваемостта и това доведе до нашето решение“, заяви Кунчев.

Добавете Вашия коментар

TOP