Задължителна регистрация за домашните кучета в Симитли

11 Октомври 2022 | 10:43
0 коментара
Общество
Задължителна регистрация за домашните кучета в Симитли

Общинска администрация – град Симитли уведомява населението на общината, че е небходимо да се регистрират всички домашни кучета.

 

Регистрацията се извършва по реда на чл.174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и чл.5 от Общинската програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета.

 

Реда за регистрация на кучетата е следният:

 

/1/ Собствениците на кучета, навършили 6-седмична възраст ги представят на ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, за издаване на паспорт по образец, ваксинация и обезпаразитяване.

 

/2/ При навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст собственикът регистрира кучето при ветеринарен лекар.

 

/3/ При регистрация на кучето ветеринарният лекар поставя татуировка или микрочип , отговарящ на стандарт ISO 11784 и въвежда данните в Интегрираната информационна система на БАБХ.

 

/4/ Ветеринарният лекар изпраща ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в ОДБХ и в съответната община.

 

/5/ Собствениците на кучета заплащат годишна такса съгласно Закона за местните данъци и такси в общината на чиято територия е постоянния му адрес. Таксата се определя с Решение на общински съвет.

 

/6/ Освобождават се от такса собствениците на: 

 

- кучета на лица с увреждания;

 

- служебни кучета  в организациите на бюджетна издръжка;

 

- кучета използвани за опитни цели;

 

- кучета използвани от Българския червен кръст;

 

- кастрирани кучета; 

 

- кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни,които се отглеждат в регистриран животновъден обект.

 

Заявленията за регистрация на кучета се подават в деловодството на общината, като се заплаща годишна такса в размер от 15 лева.

Добавете Вашия коментар

TOP