ЗАДМИНАХМЕ ГЪРЦИТЕ: Овчарската салата най-вкусна в света

19 Юли 2022 | 10:53
0 коментара
Любопитно
ЗАДМИНАХМЕ ГЪРЦИТЕ: Овчарската салата най-вкусна в света

Шопската и Снежанка също в топ 10. И трите родни ястия изпреварват тази на комшиите

Овчарската салата оглави класацията за юли за най-добрата салата в света на пътеводителя Taste Atlas. Родното ястие е получило 4,7 точки от възможни пет.

В топ 10 влизат още две български салати - шопската и „Снежанка“, съответно на 4-то и 6-о място. Така и трите родни ястия изпреварват гръцката салата, която е определена като осма най-вкусна в света, въпреки че досега оглавяваше много други подобни класации.

Овчарската салата е определена като вариант на известната шопска салата, като в нея освен краставици, домати, лук, пипер и сирене присъстват гъби, яйца и шунка. Обикновено се подправя с олио, оставя се да почине за няколко минути и след това е готова за консумация. Много е популярна през лятото заради освежаващия си вкус и наличието на пресни зеленчуци, описват специалистите от пътеводителя.

За шопската салата експертите обясняват, че е едно от националните ястия на България и може да се намери в повечето български ресторанти. Създадена е през 50-те години, когато на родните топготвачи по онова време е заръчано да създадат ястие, което да привлича туристите към страната ни.

Описание

„Снежанка“ пък е описана като освежаваща салата, направена от краставици, чесън, копър, олио и цедено кисело мляко и подправена със сол. Понякога е поръсвана с орехи или накълцан магданоз или пък се прибавят печени чушки според личните предпочитания. „Снежанка“ винаги се поднася студена като ордьовър, мезе или дип за питка. Когато е сервирана като мезе, традиционно е съпроводена с високоалкохолни напитки.

Taste Atlas е пътеводител, създаден през 2018 г. от хърватския журналист Матия Бабич. Световният вкусово наситен атлас издирва традиционни храни, напитки и местни продукти и ги показва на интерактивна карта на света. Тя съдържа близо 10 000 ястия. Седалището на Taste Atlas е в София, сочи информацията в „Уикипедия“.

Добавете Вашия коментар

TOP