Задават се нови мерки срещу COVID, маските стават задължителни

12 Юли 2022 | 11:24
0 коментара
Общество
Задават се нови мерки срещу COVID, маските стават задължителни

"В Министерството на здравеопазването се проведоха интензивни разговори и до два дни ще бъдат обявени резултатите от тях и новите мерки срещу разпространение на COVID.

Много е важно сега да ограничим разпространението му. Поне носенето на маските да бъде задължително навсякъде на обществени места", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова за "България сутрин" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че е важно мерките да бъдат превантивно взети, тъй като се очаква значително повишаване на случаите. Все още Източна Европа е с ниско разпространение на заболяването, но по думите й подвариантът BA.5 много бързо се разпространява и всеки заразява много повече хора.

"Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а след това по-бавно да намаляват случаите. Пикът вероятно ще е свързан с пълното доминираме на BA.5. В нашия център интензивно се работи по секвениране. Където е стъпил BA.5, започва да измества останалите", обясни проф. Христова.

Като процентно отношение смъртността при омикрон и BA.5 е по-ниска спрямо предишните вълни. Освен това вече има изграден имунитет и хората успяват да се преборят с вируса още на входната врата.

Добавете Вашия коментар

TOP